Orbán nem akar „gázai minigettókat” Magyarországra, és Ukrajna uniós csatlakozásáról sem tárgyalna

Orbán Viktor pénteken reggel, a Kossuth Rádióban beszélt többek között a déli határon lévő helyzetről, illetve a migrációról szóló titkosszolgálati jelentésről. Azt mondta, „Ez egy olyan jelentés, amely felrajzol egy félelemteli horizontot, és megerősít bennünket abban, hogy azt kell tennünk, amit eddig tettünk”.

Szerinte a migránsok egyre agresszívabbak, a migráció és a terrorizmus pedig kéz a kézben jár. Kifejtette, hogy úgy látja, a radikalizálódás mögött terrorszervezetek megbízottjai, aktivistái állnak, és szerinte a migrációt „kiképzett emberek fűtik, alakítják szervezik”. Orbán kijelentette, hogy ha beengedik a migránsokat, akkor olyan országban kellene a magyar embereknek élniük, ami bizonytalan lesz és „gázai minigettókkal lesz tele”.

Szerinte a kormány jól csinálta 2015-ben, amikor nem engedték be a migránsokat az országban Nyugat-Európával ellentétben. „Hálát adok a Jóistennek, hogy nem olyan országban élek, ahol a lakosság 1020 százaléka migráns” – folytatta Orbán.

A kormányfő ezután arról is beszélt, hogy nagy harcra készül, mivel szerinte a következő júniusi EP-választás egyik tétje az lesz, hogy sikerül-e Brüsszelben változást elérnie. Ezalatt azt értette, hogy szeretné elérni, hogy hagyjanak fel azzal a menekültpolitikával az EU-ban, amit most követnek. Állítása szerint ebben a harcban nagy segítséget jelent majd neki a nemzeti konzultáció.

Orbán részletezte, hogy miért van szükség a nemsokára megjelenő, a korábbinál szigorúbb idegenrendészeti törvényre. Szerinte fontos lesz, hogy ez a törvény világosan meghatározza, hogy ki milyen jogcímmel tartózkodhat Magyarországon, és egy erőteljes idegenrendészeti erőt is mögé helyez majd.

„Magyarország a magyaroké, a munkahelyek a magyarokat illetik” – jelentette ki Orbán.

A miniszterelnök az orosz–ukrán háborúról is szót ejtett. A véleménye azt, hogy lokalizálni kell a konfliktust, úgy látja azonban, hogy az amerikai vezetés ki akarja terjeszteni a háborút, ezért küldenek pénzt és fegyvereket. Európának és Magyarországnak ugyanakkor nem érdeke szerinte, hogy globalizálódjon a háború.

Úgy gondolja, hogy nehéz másfél hónap előtt áll év végéig, mert „Brüsszelből támadások érkeznek, amiket ki kell védeni”. Szerinte támadás az is, hogy felmerült Ukrajna uniós csatlakozása, amiről ő tárgyalni sem szeretne legszívesebben. Arról is beszélt, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokat ide kell adni, és Ukrajna uniós csatlakozásának kérdése ebben a vitában nem lehet tárgyalási alap. „Élesen ellenzem, hogy bármilyen összekapcsolás történjen” – jelentette ki.