„A gondolat, hogy ne legyek férfi, keresztény és magyar, olyan, mintha a szívünket tépnék szét” – Orbán Veszprémben is brüsszelezett

Orbán Viktor, aki a tavalyihoz hasonlóan idén sem Budapesten tartott beszédet, ezúttal is válogatott közönség előtt ünnepelte 1956-ot; a veszprémi várhoz regisztrációval lehetett csak bejutni. Míg tavaly beengedték a sajtót a regisztráció után, idén már ezt sem tették lehetővé, a miniszterelnök beszédét így kizárólag a közmédiában lehetett követni.

Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-ja, és mindegyik része a mi nagy közös '56-os szabadságharcunknak, ezért nemcsak igazságtalan és lekezelő, de egyenesen hiba, ha valaki 1956-ot csak a rivaldafényben álló főváros forradalmának látja – többek között erről beszélt a miniszterelnök az október 23-i ünnepségen.

A királynék városában felállított színpadon a miniszterelnök azt mondta, ezért méltó és igazságos, hogy Veszprémben hajtanak fejet az 56-os szabadságharcosok emléke előtt. Mint mondta, úgy tartják, az utcai harcokban és sortüzekben mintegy háromezren estek el és húszezren sebesülhettek meg, a kommunista megtorlás pedig több mint 200 ember küldött halálba, 13 ezret pedig börtönbe, és elmenekült az országból 200 ezer magyar.

Orbán Viktor a 1956-os forradalomra utalva hangsúlyozza, hogy Magyarország mindig is a szabadság iránti vágyát hirdette. Ugyanakkor álláspontja szerint a nyugati és a magyar értelmezésben eltér a szabadság jelentése. A nyugati világban a szabadság gyakran azt jelenti, hogy az egyénnek el kell szakadnia a saját hagyományaitól, kultúrájától és identitásától. Orbán szerint a magyarok szemében a szabadság életösztön, amelynek része a család, a hazájuk és az egyéni identitás. Az ő nézeteik szerint a szabadságharc nem azt jelenti, hogy el kell utasítani az alapjainkat, hanem éppen ellenkezőleg, azokat kell erősen magunkénak vallani.

A miniszterelnök továbbá kritikusan értékeli a nyugati társadalmi folyamatokat, amelyek szerinte gyakran arra ösztönzik az embereket, hogy lemondjanak identitásukról. Ezen álláspontjával összefüggésben Orbán megemlíti Brüsszelt, mint ahol ezek a folyamatok jelen vannak. Ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy Brüsszel nem ugyanaz, mint Moszkva, és a magyarok nem hajlandók lemondani azokról az alapokról, amik az ő számukra fontosak.

„A gondolat, hogy ne legyek férfi, keresztény és magyar, olyan, mintha a szívünket tépnék szét.”

Orbán a beszéd végén egy humoros megjegyzéssel zárja gondolatait, utalva arra, hogy a történelem ismétlődhet, de a korábbi tragédiák után már komédiaként is felfoghatóak az események. Ebben a kontextusban a Moszkva és Brüsszel közötti hasonlattal él, megjegyezve, hogy míg Moszkva esetében nincs más választás, mint a tánc az orosz diktátortól való félelem miatt, addig Brüsszel esetében a magyarok nem táncolnak, ha nem akarják, mivel itt a szabadság és az identitásuk védelméről van szó.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Ha Moszkva fütyült, úgy kellett táncolni, de ha Brüsszel fütyül is, mi nem táncolunk, ha nem akarunk. Az elvtársi kioktatás azonban változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják. Nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok gurulnak be nyugatról, ugyanazokhoz” – tette hozzá Orbán, majd hozzátette, míg „a Szovjetunió reménytelen volt, az Európai Unió még nem az”.

„Tudjuk, hogy a hazaárulók is a mi nemzetünk részei, ők is benne vannak a történelmünkben, mint a balsors a Himnuszban. Ahol magasság van, ott mélység is van” – fogalmazott a beszéd közepén, ezzel utalva arra, hogy az 56-os kommunisták örököseinek tekinti a jelenlegi politikai ellenfeleit.

A magyar géniusz felvillanásának nevezte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot.

Úgy fogalmazott, a magyar '56-os forradalom és szabadságharc nem artikulálatlan üvöltés, nem az elnyomottak dührohama, nem a bosszúért lihegők zihálása és nem is a szabadságvágy zabolátlan kitörése volt. A magyar forradalom minden lélegzetelállító hősiessége, halált megvető bátorsága mellett is józan, mértéktartó és felelősségteljes mozdulat volt. A forradalom maga volt a magyar géniusz felvillanása”.

Ezerkilencszázötvenhat végül 1990-ben győzött, mi, akik ott voltunk, akik a politikai csatákat vívtuk a Szovjetunió és a kommunista pártvezetés ellen, 1956 öröksége nélkül nem győzhettünk volna Orbán szerint. Nekünk 1989-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük azt, amit az '56-osok elkezdtek, hogy megmutassuk, 30 év kényszerű hallgatás nem azonos a megbocsátással, és hogy a történelmi számlát előbb vagy utóbb meg kell fizetni.

A miniszterelnök úgy folytatta, úgy szabadultunk ki a szovjetek megszállása alól, és úgy váltottuk le a kommunistákat, hogy Magyarországon nem volt polgárháború, egyetlen emberéletet sem vesztettünk, s ha kínnal és keservesen is, de elkerültük Magyarország gazdasági és politikai összeomlását. Sőt, mint vélekedett, a mai napig Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol 33 év alatt egyszer sem kellett előrehozott választást tartani, s máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában”.