Összeültek a NATO-tagországok nagykövetei, miután Orbán Putyinnal találkozott Kínában

Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete, értesült a Szabad Európa. A lap azt írja, a találkozó apropóját az adta, hogy a NATO-tagokat egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja ellenére múlt pénteken Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában tárgyalt, most kedden pedig Orbán Viktor találkozott személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben. A többek között ezek miatt is összehívott csütörtök reggeli megbeszélésen a NATO-országok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete vett részt a Szabad Európa szerint.

A találkozóval kapcsolatban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete úgy nyilatkozott, „mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával.” A megbeszélés fókuszában most a Putyinnal való találkozás volt a fő téma, nem annyira a svéd NATO-csatlakozás blokkolása. A lap emlékeztetett, Orbán Viktor legutóbb katonai műveletnek nevezte Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját Putyinnal való tárgyalása során.

Arra viszont nem akart válaszolni az amerikai nagykövet, hogy mindennek milyen következménye lesz, ha egyáltalán, és azt a pletykát sem kommentálta, miszerint a nyugati NATO-tagországok nem szívesen osztanak meg érzékeny információkat a magyarokkal, mondván továbbadhatják azokat az oroszoknak. Mint ahogy az sem derült ki, hogy valóban tervezik-e a politikai elithez tartozó magyarok elleni újabb szankciókat.

„Szövetségesként tekintünk Magyarországra, de ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Fontosnak tartjuk, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is.”