Anyukája kalauz, apukája mozdonyvezető, Szabados Ágnes mégis másra vágyott

Videóinterjút készített a Telex Szabados Ágnessel, aki az RTL Reggeli műsorvezetője és a Libertine Könyvesbolt tulajdonosa, mely Budapest után Szegeden, illetve mostantól már Debrecenben is megjelent. Az interjúban sok témát érintenek, a női szerepektől kezdve szó van a médiában való érvényesülésről, a lefóliázott könyvekről és a Libri-ügyről is, illetve annak hatásáról a saját üzleti vállalkozására.

Az interjú rögtön azzal kezdődik, hogy megemlítik, Szabados Ágnes anyukája kalauz, apukája mozdonyvezető, így adódik a kérdés: miért nem ezt a pályát választotta ő is? Az RTL-es műsorvezető erre azt mondta, ő mindig is szeretett volna a klasszikus értelemben vett újságíró lenni, megtetszett neki a kommunikáció, mint egyetemi szak.

Pont akkor vezették be a bolognai rendszert is a hazai felsőoktatásban, így a szegedi egyetemen végzett Szabados alapdiplomája valóban kommunikációból lett meg, azonban mesterdiplomáját már a szegedi jogi karon szerezte politikatudományból, amiről úgy vélte akkor, hogy komolyabban veszik majd őt női újságíróként, ha az alap mellett valami mást is fel tud mutatni, nem pedig azért végezte el, mert a politika érdekelte, de egyébként is szeretett volna a szegedi jogi karra járni.

A műsorban többek között arról is szó volt, hogy Szabados Ági szerint a társadalmi elvárásoknak köszönhetően egy csúnya nő nem vezethet műsort, egy csúnya férfi viszont igen. A nők nagy része szerinte megfelelési kényszeres és imposztorszindrómás, a társadalom pedig nehezebben fogadja el egy nőtől, ha vicces. Elmesélt egy olyan esetet is, amikor „kortalanítani kellett” őt: amikor képernyőre került, levágatták a haját és világosították, hogy ne egy „kis fruskaként”, hanem érettebb nőként jelenjen meg az RTL Híradójában. Idővel visszanöveszthette a haját, de ezt is megbeszélték a főnökével.

Fotó: Szabados Ágnes / Facebook

Az olvasás népszerűsítésével hat éve kezdett foglalkozni, amibe rengeteg energiát beletett, és ma már úgy érzi, hogy megkerülhetetlen lett a témában: nagy kiadók kopogtatnak nála, hogy az ő könyvüket olvassa hónapról hónapra a követőivel, s a videóban elmondta azt is, hogy „ebben nincs imposztorszindrómám”.

Elmesélte, hogy első könyvesboltját a koronavírus legnagyobb lezárásai idején indította úgy, hogy minden megtakarítását kockára kellett tennie, eközben pedig még albérletben is lakott ennek fejében. Az is szóba jött, hogy a NER már a Librit is bekebelezte mindenestül, amire Szabados azt mondta, hogy ez az ő érvényesülését nagyban segíti.

„Hosszútávon nekem lehet előny, ha azt mondja egy szerző, hogy hagyom a nagy hálózatot, és jövök hozzád, ami személyesebb és kisebb”. A befóliázott könyvekről pedig úgy véli, mióta bevezették ezt a könyvesboltokben, jobban fogynak bizonyos könyvek. „Nem egy ember jött be úgy, hogy ő ezen úgy felidegesítette magát, hogy akkor ő ilyen könyvet szeretne” – mondta az interjúban, melyet a Telex oldalán lehet teljes terjedelmében megtekinteni.