Kiss-Rigó László püspök havonta kap milliós tiszteletdíjat egy alapítványtól, ami a hazai kerteket védi

A 24.hu vette észre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) legfrissebb közzétételi listáján, hogy az MTÜ 68 millió forintos támogatást ítélt meg a Magyar Kertörökség Alapítványnak (MKA), aminek kuratóriumában Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke is ott ül. A nagy összegű támogatást azért kapta az MKA, hogy készítsenek egy tanulmányt Tokaj-Hegyalja desztináció kertörökségének és kertpotenciáljának stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotása és a kapcsolódó előterjesztés előkészítő anyagának elkészítése címmel. Az, hogy az MTÜ támogatja az MKA-t azért is érdekes a portál szerint, mivel például Guller Zoltán, aki az MTÜ vezérigazgatója, párhuzamosan kuratóriumi tag az MKA-ban is. A 24.hu arra irányuló kérdésére, hogy nem összeférhetetlen-e így a két pozíció, az MTÜ-től nem érkezett válasz.

A Magyar Kertörökség Alapítvány 2021 októberében jött létre azzal a céllal, hogy megőrzi és elősegíti a fenntarthatóságát a hazai és a Kárpát-medencei kertörökségnek. Kevesebb mint két éves fennállása alatt jelentős állami támogatásokat kapott a szervezet. Eredménykimutatásuk szerint 2021-ben és 2022-ben 969 millió forintos támogatást, azaz majdnem egy milliárd forintot kapott az alapítvány. Az MKA-t eleinte a Lechner Tudásközpont Kft. finanszírozta, majd tavaly szeptember 14-től átvette ezt a feladatot az Építési és Közlekedési minisztérium, innentől

Lázár János minisztériuma 331 millió forinttal támogatta Kiss-Rigóék alapítványát.

Az MKA válasza szerint a támogatásokat többek között szakmai konferenciák látogatására, történeti kertek adattárának létrehozására, valamint bérköltségre fordították. Itt jön a képbe a Szeged-Csanádi püspök is, Kiss-Rigó László, aki a kilenc kuratóriumi tag egyike. A kuratóriumi tagok összesen 70 millió 680 ezer forintos juttatást kaptak ezidáig, de nem mind a kilencen, mivel az MKA tájékoztatása szerint Guller Zoltán, Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes és Dévényi Gergely lemondott kuratóriumi tiszteletdíjáról. Nem úgy Kiss-Rigó László, aki öt társával együtt osztozik a 70 millió forintot és így havonta 1 millió 178 ezer forintot jut számukra.