Havonta közel ezer új vendégmunkás jön az országba, most gyorsítanák az idegenrendészeti eljárásokat

A Népszava azt írja, a kormány a korábbi idegenellenes propaganda ellenére sorra hoz olyan intézkedéseket, melyekkel szélesre tárja a kaput a harmadik országbeli, így például távol-keleti vendégmunkások előtt. Egy novembertől érvényes törvény például a foglalkoztatásukat teszi könnyebbé, és akár két éves tartózkodási engedélyhez is juthatnak.

A vendégmunkások összevont munkavállalási és tartózkodási engedélyét az idegenrendészeti hatóság állítja ki. A szervezetet pedig épp most tennék hatékonyabbá, egy kormányrendelet segítségével gyorsabbá válna a vendégmunkásokat is érintő ügyek intézése úgy, hogy egy új központi szervezet a regionális idegenrendészeti igazgatóságok között osztaná szét azokat szeptembertől.

A lap cikke kitér arra, hogy a területet ismerők szerint jó eséllyel a regionális igazgatóságokra háruló, már így is jelentős munkateher csökkentése, az ügyintézés felgyorsítása lehet a cél. A Központi Statisztikai Hivatal adatsoraiból kiolvasható, hogy idén tavasszal már 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, és

munkaerőkölcsönzők szerint havonta 800–1000 fővel nő a számuk.

A korábbi évekhez képest az itt tartózkodók között egy év alatt a duplájára nőtt az ázsiaiak, ezen belül is a mongolok, vietnamiak és az „egyéb ázsiaiak” – például filippínók, malájok, indonézek – aránya, sőt akad olyan autóipari cég, ahová már nem is vesznek fel magyar munkavállalót.

A vendégmunkástörvény szerint a hatóságok csak egy meghatározott vendégmunkáskvótáig adhatnak ki tartózkodási és munkavállalási engedélyt, ezt pedig a szakminiszter állapítja meg. A Napi.hu értesülése szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban már július óta tartanak az egyeztetések a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel a vendégmunkás-törvényről és várhatóan augusztus végére közölnek konkrét számokat.

A szaktárcánál is tisztában vannak annak a veszélyével, hogy az itt működő cégek esetleg harmadik országból érkezőkre cserélhetik le a magyar munkavállalóikat.