Nagy Márton szerint a „brutálisan hatékony” kormányzati intézkedések miatt csökkent az infláció

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter legutóbbi közleményében győzelmi jelentésként számol be a legújabb inflációs számokról, szerinte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a kormány egyre inkább letöri az inflációt”, mely 2023 júliusában 17,6 százalékra csökkent, ami még mindig nagyon magas és továbbra is árnövekedést jelent, és az elemzők is ennyit vártak.

Ennek fontos eleme a miniszter szerint, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak. Nagy Márton megjegyezte, hogy ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszerkereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat.

Nagy Márton szerint az inflációt a „porba kell taposni”, a kormány addig nem áll meg, amíg egy számjegyű nem lesz a „szankciós infláció”. A miniszter úgy véli, az adatok alapján erre már 2023 októberében sor kerülhet, azaz a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően már jóval az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet az infláció.

Ám az infláció csökkenése nem meglepő, hiszen hiába lett ”gazdája” hirtelen a jó hírnek, ez előbb-utóbb várható volt. Hiába a győzelmi jelentés, a januárban 25,7 százalékon tetőző infláció külső okai nagyrészt elmúltak, és szimplán matematikai alapon hónapról hónapra egyre magasabb tavalyi értékkel hasonlítjuk össze az ideit, vagyis a magas bázishatás miatt mindenképp nagyobb mértékű csökkenés volt várható mostanra.

Ám ettől még júniusban, egy hónappal korábban továbbra is 20 százalék feletti áremelkedési értéket mértek, s ez váratlanul rossz adat volt, akkor nem születtek ilyen győzelmi jelentések, de most sem gazdasági csoda történt: az Eurostat adatai szerint júniusban az euróövezetben a magyarnak kicsit több mint a negyede, mindössze 5,5 százalék volt az infláció és máshol már régóta csökkenés van.