Beszakadt a forint a kedvező európai gazdasági adatokat látva

Bár alapvetően hétfőn egész nap gyengült a forint, 14 óra magasságában erősebb esésbe kezdett a magyar fizetőeszköz és a 387-es árfolyamot is bőven túllépte az euróval szemben, miközben egy hete még 378 forint körül jegyezték a közös európai valutát. Ami szintén érdekes, hogy 87,4 forint fölé gyengült a lengyel zlotyhoz képest is, ilyen mélyen utoljára tavaly decemberben jártunk. A dollár is erősödött, jelenleg 351 forint felett jár.

A Portfolio szerint a múlt hét első napjaiban ez a gyengülési hullám elsősorban magyar tényezőkkel volt összefüggésben, majd a hét második felében már a nemzetközi fejlemények (EKB- és Fed-kamatdöntés, amerikai makrogazdasági adatok) határozták meg a forint piacát. Mai fejlemény ráadásul, hogy – a magyar 20,1 százalék mellett – júliusban 5,3 százalékra mérséklődött az éves infláció az eurózónában a júniusi 5,5 százalékról.

Az Eurostat szerint az előző havihoz képest a fogyasztói árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek júliusban az euróövezetben a várt 0,3 százalékos növekedés helyett. A maginflációnál szintén ez volt a helyzet a várt 0,5 százalékos csökkenéshez képest, vagyis jóval felülmúlta a várakozásokat jó értelemben véve.

Az eurózóna gazdasági növekedése is jobban alakult a vártnál: 0,2% helyett a második negyedévben 0,3%-kal bővült az előző negyedévhez képest, ami azt jelenti, hogy az előző negyedév stagnálása után némi erőre kapott az európai gazdaság. Mindeközben idehaza a GDP az idei év első negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent, ezzel technikai recesszióba taszítva Magyarországot.