Lázár János átalakítaná a B kategóriás jogosítványok megszerzésének feltételeit

Lázár János építési és közlekedési miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján nem csupán az augusztus elsején életbe lépő, az állami építési beruházások teljes életciklusát szabályozó új törvényt mutatta be, hanem arról is beszélt, hogy szükséges a KRESZ felülvizsgálata, erről a Világgazdaság írt.

A makói–hódmezővásárhelyi térség országgyűlési képviselője szerint a KRESZ jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy mindenkinek helyet csináljon az utcán. Úgy véli, modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig arra, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatják, és melyiket nem.

„A balesetek több mint kétharmada a járművezetők rossz döntésének következménye. Sem a gépjárműállomány nem olyan, mint Ausztriában, de a vezetői képességeink se olyanok” – jelentette ki a sajtótájékoztatón. Megemlítette, hogy a balesetek 30 százaléka vezethető vissza a gyorshajtásra, az Árpád hídi kerékpáros-gázolást pedig gyilkosságnak tartja.

A B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét érdemben át kell gondolni véleménye szerint, és személyesen is azt tervezi, hogy át fogja alakítani a személyautóra vonatkozó jogosítvány kategóriáját. „A jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológiai alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel. Nemcsak jobb jogszabályokra van szükség, hanem jobban is kellene vezetni.”