Nagyot gyengült a forint a napokban, három hónap után ismét 380 felett az euró árfolyama

Hétfő óta már több mint 10 egységet gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben is a Portfolio szerint. Mint írják, a forint az elmúlt hetekben a 370-es szintek közelében mozgott az euróval szemben, a lokális mélypontot pedig a 367 forintos árfolyamszint jelentette. Ez a tavaly októberi 431 forintos csúcshoz képest közel 15 százalékos erősödést jelent.

A hirtelen bekövetkezett gyengülés mögött elsősorban a hazai költségvetés helyzete és ebből adódóan a fiskális problémákkal kapcsolatos vélekedések állnak a lap szerint. Emellett viszont az Európai Bizottság legfrissebb jogállamisági jelentése, valamint a Standard & Poor's péntek esti hitelminősítői felülvizsgálata is aggasztja a piaci szereplőket.

A szerdai napon több mint három hónap után először érte el a 380 feletti árfolyamot a forint az euróval szemben. Csütörtök reggel is folytatódik az esés, jelenleg valamivel 382 felett stabilizálódott a forint árfolyama az európai fizetőeszközzel szemben. A dollárért középárfolyamon jelenleg közel 352 forintot kell adni, ez reggel volt már 354 közelében is.