Titokban csempészték a törvényjavaslatba: államosíthatják a CT- és MR-vizsgálatokat

A Népszava vette észre, hogy az utolsó pillanatban csempészett bele a kormány a jövő évi költségvetési törvény javaslatába egy módosítót, amellyel lényegében államosítanák a CT- és MR-vizsgálatokat. Ezek alapján 2024 novemberétől már csak az állam végezhet közfinanszírozott vizsgálatokat. A közellátásban részt vevő magánszolgáltatóknak pedig jövő november végéig megszűnik az állami finanszírozásuk.

Az érintettek a megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek, ez utóbbi összegét később a területért felelős miniszter rendeleteben határozza majd meg. A jogszabály szerint az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak. A lap azt írja, jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, és teljes szolgáltatással, vagy kórházi közreműködőként biztosítják a betegek ellátását.

Egy másik területen is államosítanak: az egyik módosító szerint 2024 második félévéig a társasági formában működő szakrendelőknek költségvetési intézménnyé kell átalakulniuk, más esetben megszűnik a közfinanszírozásuk. A módosítót a Népszava szerint csak a szavazás előtt, az utolsó pillanatban nyújtották be az Országgyűléshez, azt nem is tárgyalhatták szakmai szervezetekkel.

A javaslat szerint viszont a 107 kórházi gyógyszertárnál privatizálna az állam, azokat kiszerveznék közbeszerzési eljárással. A privatizációval az indoklás szerint az egységes színvonalú szolgáltatás, valamint a nagy értékű, személyre szabott gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósítása a cél. Előírják, hogy a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítők és vitaminok csak a patikákban lesznek elérhetők.