Teljesen átvariálják az érettségit jövőre

Az Eduline foglalta össze mindazt, hogy mi vár 2024-ben az érettségizőkre, mivel idén ősszel lesz az utolsó olyan, amikor a ma is ismert módon lehet mindezt abszolválni, bár a Nemzeti Alaptanterv 2020-as átalakításának köszönhetően az új érettségi szele már idén is megcsapta a diákokat.

A szaklap szerint 2024-től a felvételivel együtt teljesen átalakul az érettségi: magyarból új típusú feladatok, történelemből pedig új témakörök lesznek, de változnak a természettudományos tárgyak vizsgái is, ráadásul teljesen új tárgyak is megjelennek.

„Egy mozdulattal lesöpörték mindazt, amit az irodalomtanítás módszertanában az elmúlt harminc, sőt, ötven évben történt” nyilatkozta még 2022-ben a lapnak Arató László, a Magyartanárok Egyesületének akkori elnöke a magyarérettségi változásairól. Jelenleg a feladatlap első része csupán egy szövegértési feladatot, illetve egy rövid gyakorlati szövegalkotást tartalmaz, 2024-től a előbbi nyelvtani feladatokkal fog kiegészülni, míg utóbbi helyett egy irodalmi-műveltségi tesztet kell majd kitölteniük a diákoknak. Ráadásul a szóbelin a hat új kötelező életműtétel mellé további négy személy kerül, de a pontozás is némileg más lesz.

A történelemérettségi is átalakul, a Történelemtanárok Egylete 2021-ben úgy fogalmazott, hogy az intézkedés „évtizedes visszalépést eredményez”. Az Eduline azt írja, van olyan témakör, amihez 142 extra lexikai elem került, ez pedig háttérbe szorítja az olyan egyéb kompetenciák tanítását és elsajátítását, mint a forráselemzés és a gondolkodtató feladatok megoldása.

A természettudományos tárgyak érettségijénél az eddigi vizsgafeladatok helyett egy saját kutatás, projektmunka alapján fognak értékelni. Ennek témáját a diákok már a tanév közben kiválaszthatják, a kidolgozásuk pedig hasonló lesz az egyetemi diplomamunkához, amit meg is kell majd védeniük. Az informatikaérettségi, mai nevén digitális kultúra pedig új témákkal fog kiegészülni.

Eddig nem létező tárgyak is megjelennek majd választhatóként, például a fenntarthatóság nevű tanegység, amit eddig körülbelül kétszáz iskolában vezettek be, és 2024-ben érettségizik majd az első olyan évfolyam. Ebből a tárgyból szintén projektmunkát kell majd készíteni, a szóbelin pedig a részletesen dokumentált munkafolyamatról kell majd számot adni.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI