Akkora a buszsofőrhiány, hogy B kategóriás jogsival is jelentkezhetünk képzésre szeptembertől

Várhatóan szeptembertől kezdődhetnek el a B kategóriás jogosítványosoknak szervezett, autóbuszvezetésre jogosító D kategóriás jogosítvány tanfolyamok. Erről a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára beszélt csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Nagy Bálint a műsorban elmondta, a B kategóriás jogosítvánnyal eddig csak a C, azaz tehergépkocsi vezetésére jogosító engedély birtokában lehetett buszvezetői képzésre jelentkezni, ami időben és költségben is plusz terheket jelentett a foglalkoztatottak és a foglalkoztatók számára is. A múlt héten elfogadott, már hatályba lépett rendelet szerint a B kategóriával rendelkezők ezentúl a teherautó-jogosítvány megszerzése nélkül is részt vehetnek a buszvezetői képzésen.

Ismertetése szerint a C kategóriás tanfolyam mintegy 600–800 ezer forintos költséget és fél-egy évig tartó képzést jelentett a vizsgázóknak, amit a buszvezetői tanfolyam 400–500 ezer forintos díja és hasonló képzési ideje követett. A könnyítésnek köszönhetően

a C kategória díját lehet megspórolni.

A két kategóriához úgynevezett gépjárművezetői képesítési igazolvány (GKI) megléte is szükséges, ötévente pedig kötelező jelleggel ismétlő vizsgát kellett tenniük a hivatásos sofőröknek, a rendelettel azonban eltörölték a megújító vizsgát. Ez az intézkedés jelenleg 40–50 ezer ember érinthet Magyarországon, a könnyítés után megjelenő új belépőkkel pedig ez a szám tovább fog emelkedni az államtitkár szerint.

Az új szabályozás bevezetéseinek okairól szólva kifejtette, jelentős a munkaerőhiány az ágazatban, külön problémát jelent, hogy az ebben dolgozók jelentős része közel jár a nyugdíjkorhatárhoz. Cél az is, hogy csökkenjenek a közúti közlekedési ágazatban működő vállalkozások adminisztrációs terhei és kötöttségei, valamint bevonzzák az új munkaerőt.