Lázár János a közutak menti rendezettségben is utolérné Ausztriát

Az Országgyűlés hétfőn este Herczeg Tamás fideszes képviselő a közúthálózat menti zöldterületek és árkok karbantartásának fontosságáról beszélt, ami balesetmegelőzési szempontból is fontos. Ekkor kérdezte Lázár Jánost arról, hogy kap-e segítséget a Magyar Közút az út menti növényzet kaszálásához.

Az építési és közlekedési miniszter válaszában azt mondta, véleménye szerint a magyar választópolgárokat élénken foglalkoztatja a rendezettség kérdése, éppen ezért miniszterként hangsúlyos célkitűzése, hogy

e tekintetben is közelítsük meg Ausztriát a következő években.

Arról is beszélt a felvétel szerint, hogy a Magyar Közút 31 ezer kilométernyi utat kezel, emellett 200 millió négyzetméternyi zöld felület karbantartása is a feladata, amit 700 munkavállaló végez két műszakban, mintegy 300 géppel. Eredetileg nyolcmilliárd forintot tervezett út menti fűnyírására és útburkolati jelek felfestésére a kormány, ez azonban várhatóan nem lesz elég, ezért a tárcavezető meg szeretné duplázni az összeget.

„És ami legalább ilyen fontos, 74 ezer munkaórányi szemétgyűjtő akciót végzett el a Magyar Közút, a választópolgártársaink eldobott szemetét szedték össze a cég munkatársai” – tette hozzá Lázár János, aki szerint ez rengeteg időt, pénzt és energiát vesz el, vagyis

ha a választópolgárok nem szemetelnének, akkor több pénz, idő és energia maradna kátyúzásra.

„Még szokni kellene ezt, és ráfér az országra egy nagytakarítás és egy nagy rendbetétel, hogy az országos közúthálózat mellett akkurátus, precíz rend legyen, és az egész országban a rendezettség jelentős mértékben növekedjen. Én ezt legalább olyan fontosnak tartom, mint az új utak építését.”