Az NNK harcot hirdet a méhnyakrákkal szemben és felveszi a fiúk HPV-vírus elleni oltását az immunizációs rendszerbe

A HPV-vírus elleni oltás sajnos a fiúknál ugyanannyira indokolt lehet, mint a lányoknál, mivel a fej-nyak rosszindulatú daganatait, valamint a nemiszervek rákját okozhatja és terjeszteni, átadni is tudják a vírust. – írja a Népszava. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) határozottabban szeretne küzdeni a méhnyakrák járvány ellen, ezért a következő év elejétől a fiúk HPV-vírus elleni oltását is felveszi a hazai immunizációs rendszerbe – közölte Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos egy szakmai konferencia utáni sajtóbeszélgetésen.

A HPV-vírus elleni vakcinát hazánkban a tizenkettedik életévüket betöltött, hetedik osztályos lányoknak 2014 óta ajánlják fel az iskolákban, két és fél éve pedig már a fiúk is beadathatják maguknak az oltást. Azért a feltételes mód, mert a beadáshoz szülői beleegyezés szükséges, amelyet sok esetben nem adnak meg a szülők. Jellemző az, hogy rengetegen úgy vélik, nem szükséges beadatniuk a méhnyakrák-elleni vakcinát fiú gyermeküknek, de sajnos azonban ugyanolyan indokolt ez a fajta oltás náluk, mint az ellenkező nemnél. Ez a tájékozatlanság a statisztikákban is megmutatkozik: a lányok 82 százaléka, a fiúknak viszont csak 67 százaléka kérte eddig HPV elleni oltást.

Magyarországon évente 1400 nőt betegít meg a méhnyakrák és az Európai Uniós átlaghoz képest sokan bele is halnak a betegségbe.

Svéd és ausztrál tapasztalatok azt mutatják, hogy a szűrési rendszer fejlesztése mellett az oltás kiterjesztésével a méhnyakrák-esetek előfordulása néhány év alatt eliminálható. Surján szerint, ha a lakosság élne a szűrés lehetőségével és nagyobb számban adatnék be maguknak a HPV-vírus elleni oltást, akkor a méhnyak-rák daganat a ritka kategóriába kerülne, amely azt jelentené, hogy százezer lakosra négy megbetegedés jutna.