Több mint kétezer program lesz az idei Művészetek Völgyén, új helyszínekkel is várnak a szervezők

Teljes a 32. Művészetek Völgye programja, az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 2000-nél is több lehetőség közül válogathatnak a látogatók: új és megújult zenei helyszínek, még több színház és gyerekprogram, irodalom és kiállítás tölti meg élettel július 21. és 30. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvarait.

A Művészetek Völgye idén is igazi művészeti Mekka lesz, ahol a koncertek mellett a fesztiválozók különféle színházi előadásokat nézhetnek meg, irodalmi programokon, beszélgetéseken, workshopokon, jógán és biciklitúrán vehetnek részt vagy elmerülhetnek a kézműves vásár forgatagában. A teljes programkínálatért és a kedvezményes jegyekért a honlapjukat érdemes megtekinteni, a kétezerkétszáz program közül pedig a Völgy programajánlója segít eligazodni.

A Panoráma Színpadon lép fel a Quimby, akik három év után térnek vissza Kapolcsra, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal a fesztiválon is bemutatja A Dal a miénk 2.0: Új dalokkal újratöltve c. műsorát. A vigántpetendi Cirque du Tókertben lép fel többek között Zorán, Dés László és Kern András, valamint a 30 éves Danubia Zenekar is.

Az idei Művészetek Völgyében több új, illetve megújult udvarral találkozhatnak a fesztiválozók. Taliándörögd új zenei helyszíne, a Lőtér a Völgy második legnagyobb koncertterével és külföldi fellépőkkel is készül. A Völgy ikonikus helyszíne a Kőbánya Udvara idéntől Póka Egon előtt tisztelegve a Póka Udvar nevet viseli majd, ahol a névadóra emlékezve hangos élőzenével telik meg az udvar továbbvíve örökségét.

A tavaly debütált Petőfi Udvar nevéhez híven az idén 200 éve született költőóriás előtt tiszteleg, így az udvarban megjelenik minden, ami Petőfi. Most is a Művészetek Völgyébe költözik a Momentán Társulat, akik idén ünneplik 20. születésnapjukat. Nincsen Völgy Hobo nélkül: 10 napon át, a vigántpetendi Hobo Udvarban előadóestjeivel vezeti be a zenéje iránt is rajongó közönséget az irodalom és színház mélységeibe.

A színház, zene és irodalom mellett esténként a Filmio Pajta Mozgóban a 120 éves magyar filmkincs legjobbjait vetítik, de itt rendezik meg a Némafilmhez filmzenét pályázat döntőjét is: négy estére ugyanis megelevenednek a régi mozik és élőzenei kíséretet kapnak a némafilmek.

És ez még mind csak ízelítő a Művészetek Völgye kétezerkétszáz programjából: a fesztiválozók a kínálatban találnak még alkotó foglalkozásokat, megismerkedhetnek a fotóművészettel az Analóg Udvarban, sportolhatnak, énekes és verses improvizációkon vehetnek részt, de a Völgyben teret kap a lelki elmélyülés is, a Művészetek Zöldjében pedig ezúttal is több tucat szervezettől tanulhatnak a környezetvédelem fontosságáról.

Fotó: Művészetek Völgye / Facebook

A családoknak szól az új, kapolcsi Családi Kultúrtér, amely a patak partján kínál minőségi családi feltöltődést a família minden tagjának. Bábelőadások, zenék és zenés mesék, kézműves foglalkozások, környezetvédelmi és természetismereti programok, játéksarok várja a gyerekeket, a szüleiknek pedig gyerekneveléssel és irodalommal kapcsolatos beszélgetésekkel és koncertekkel készülnek.

A Művészetek Völgye családbarát fesztiválként mindig gondol a legkisebbekre is, hiszen a fesztivál számos helyszínén készülnek külön gyermekprogramokkal is. Ezek a programfüzetben és a fesztivál weboldalán külön Gyermekvölgy név alatt találhatók összegyűjtve, amelyek kedvezményes jeggyel látogathatók.

Az irodalom kedvelőinek immáron tizenharmadik éve kínál változatos „menüsort” a Kaláka Versudvar, ahol a Kaláka művészei álmodják meg évről-évre a programot. Idén sem maradunk sokak kedvence, a Lackfi János vezette Zenés Versimprók és Versműhelyek nélkül, de lesznek világzenei és népzenei koncertek, illetve gyerekműsorok is. Vigántpetend irodalmi oázisa, a POKET Udvar is az irodalom és a zene találkozási pontja lesz.

Fotó: Művészetek Völgye / Facebook

Négy év után visszatér Kapolcsra a Néprajzi Múzeum. Szintén visszatérő régi-új helyszín lesz a MókusKert Udvar, amelynek Szirtes Edina Mókus lesz az udvarhölgye. A kapolcsi udvarban lesznek élőzenei podcastok, PajtaSzínház, jammelések és természetesen koncertek is. A Közlekedési Múzeum is először lesz jelen a Völgyben: egy különleges retró busszal érkeznek majd a fesztiválra, amely koncerteknek is helyet ad majd.

A Művészetek Völgyében immáron hagyomány, hogy a nyitónapot saját előadás premierjével ünneplik. Idén Goldoni Mirandolina című darabja debütál majd a taliándörögdi Színház Színpadon. Egy új helyszínnel is bővül a fesztivál, mostantól a Színház Színpad Templom is várja a színházrajongókat. Az új helyszín lehetőséget ad arra, hogy bensőségesebb, közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a nézők és a színészek között.

Szintén Taliándörögdön találjuk meg az Egyetemi Udvart, amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak és tanárainak együttműködésével jött létre. A programok során az ország fiatal művészei, zenekarai mutatkoznak be, a Völgylakók pedig a koncertek mellett zenei és táncos workshopokon, interaktív előadásokon is részt vehetnek.

A Harcsa Veronika Udvar új helyszínen, a természethez még közelebb, a Malompartra csalogatja a fesztiválozókat. Saját udvarral jelentkezik a Magyar Jazz Szövetség is, akik itt szervezik meg a hazai jazz élet legrangosabb eseményét, a Magyar Jazz Ünnepet is.

Fotó: Művészetek Völgye / Facebook