Évente százmilliós pluszkiadást jelentenek a megemelt vezetőségi fizetések a MÁV–Volán-csoportnál

Durván megemelték a fizetéseket a MÁV–Volán-csoport új vezetése számára: az igazgatóságok és a felügyelőbizottságok tagjai mostantól minimum kétszer, sőt, sok esetben majd két és félszer annyit tehetnek zsebre, mint a korábbi vezetők. Mindezt a 24.hu vette észre azokból a kimutatásokból, amiket a MÁV-csoport a napokban töltött fel a hozzá tartozó cégek honlapjaira.

Mint azt még április végén a Szegeder is megírta, teljesen átalakította a MÁV Zrt., a MÁV-Start és a Volánbusz igazgatóságait és felügyelőbizottságait Lázár János: számos NER-közeli bankár, topmenedzser, szervezeti vezető és politikailag fontos személyiség került be az irányításba. Egy teljesen új, öttagú testületet is felállítottak, ami egyedül évi 75 milliós pluszköltséget jelent a csoportnak. A MÁV-csoport kiadásait összesen éves szinten

százmillió forintos nagyságrendben növelik majd meg a Lázár János által levezényelt személycserék.

Az építési és közlekedési miniszter azzal magyarázta a személycseréket, hogy „az igazgatóságokban és a felügyelőbizottságokban a politika helyett az új piaci tudásnak adott elsőbbséget”, és nemzetközi cégek élén szerzett tapasztalattal is rendelkező személyeket választott. Pedig a kormányközeli Napi.hu korábbi értesülései szerint a legfőbb cél az volt, hogy a cégek fenntartása minél kevesebb közpénz legyen.

A 24.hu a dokumentumokra hivatkozva azt írja, a díjazások emelésével egységesítették is a fizetéseket. Az igazgatóságok elnökei mindenütt 1 624 000, az igazgatósági tagok és a felügyelőbizottsági elnökök 1,16 millió, a felügyelőbizottsági tagok pedig 696 ezer forintot kapnak. A részletes kereseteket a lap cikkében lehet böngészni.