A kormány ismét meghosszabbítja a kamatstopot, Gulyás Gergely szerint a számlákat is benyújtják Brüsszelnek

A kormány ismét meghosszabbítja a kamatstopot és addig tartja fenn az intézkedést, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön a Kormányinfón.

A tárcavezető elmondta, a lakossági és a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó kamatstop hatálya június 30-ával járna le, a kormány ugyanakkor ismételten a meghosszabbítás mellett döntött. Szerinte pillanatnyilag az infláció mértéke és ebből adódóan a jegybanki kamat mértéke miatt nem tudnak változtatni a kamatstop intézményén. Ha jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor fogja a kormány kivezetni a kamatstopot. Ehhez egy számjegyű inflációra van szükség, és a kormány úgy gondolja, hogy ez az idei év végére elérhető - mondta.

Az igazságügyi törvény módosításával néhány héten belül mindenben megfelel a kormány az uniós kohéziós pénzek folyósításához támasztott feltételeknek Gulyás Gergely elmondása alapján. Úgy véli, noha az igényeknek nem volt jogalapja, de teljesítettük a feltételeket, sok esetben túl is teljesítettük azokat. Így körülbelül egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, akik reményeink szerint ezeket ki is fogják fizetni.

Emlékeztetett, hogy ezzel nem az uniós helyreállítási alapból, hanem a hétéves költségvetés kondicionalitási eljárással nem érintett részéből hívnának így le pénzeket. A cél az, hogy Magyarország számára minden forrás elérhető legyen – jelentette ki. Szerinte ezzel szemben Brüsszelben és a baloldali magyar ellenzéknél komoly ellenállás van, de arra kérik őket, álljanak a magyar tanárok, a magyar egészségügy, a magyar gazdaság mellé.

A kormány május 30-án nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét is az Országgyűlésnek, amely július 7-én fogadhatja el azt. Gulyás arról beszélt, hogy számtalan nehézség közepette kell megtervezni a jövő évi büdzsét, hiszen háborús időket élünk. Ennek ellenére a kormány a tavaszi időszakban nyújtja be a költségvetési tervezetet. Szerinte számolni kell a háború elhúzódásának lehetőségével, de fontos, hogy a kitűzött célokat meg tudják őrizni, valamint csökkentsék a hiányt és az államadósságot. A költségvetési hiány estében 2,9 százalékkal számolnak.

Fotó: Kovács Tamás / MTI