„Alkotói szabadságra” megy a köztévés Fábián Barna, aki annak idején Szegeden kezdte pályáját

„Alkotói szabadságravonul Fábián Barna, az M1 műsorvezetője – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel csütörtökön. Fábián médiakarrierjét az 1990-es években Szegeden kezdte a köztévénél.

A közszolgálati hírcsatorna oszlopos tagja csaknem harminc év munka után döntött úgy, hogy a nyári néhány hetes pihenés helyett hosszabb időre elköszön a nézőktől. A M1 hír- és hírháttér-műsorainak házigazdája a következő hónapokban is dolgozni fog, de ezúttal tudományos szenvedélyének szenteli ideje nagy részét.

Az MTI úgy fogalmaz, hogy a köztévé egyik legismertebb és legtapasztaltabb műsorvezetője majdnem három évtizede dolgozik a közszolgálati televízió kötelékében, és ezen időszak alatt szinte mindvégig képernyős feladatokat látott el. Mint mondta, a közmédiában végzett munkájára valóban szolgálatként tekint, és ennek jövőbeni felelős vállalásához most aktív három hónap pihenésre van szüksége.

Fábián jogász és agrármérnök végzettségű, a következő hónapokban a környezetvédelem és a fenntartható gazdálkodás nemzetközi, elsősorban angol nyelvű szakirodalmában szeretne elmélyülni. A természet védelme mellett elkötelezett televíziós szakember szerint a tudomány, az egyes technológiai fejlesztések fontos összefüggésekre világítanak rá, és adnak releváns válaszokat, ugyanakkor a jövő szempontjából nem elhanyagolható az egyéni felelősség.

Mint mondta, az embereknek lehetőségük van viselkedésükön és életmódjukon változtatni, és ha sokan döntenek a környezettudatos életmód mellett, óriási lépést tesznek az élővilág sokféleségének megőrzéséért, a természeti erőforrások védelméért, az élet minőségének fenntartásáért a Földön.

Fábián Barna karrierjét a Szegedi Nap idézte fel: a tévés a debreceni Agrártudományi Egyetemen végzett növényvédelmi szakmérnökként, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán is diplomázott. A média 1993-ban jött, először a Magyar Televízió szegedi körzeti stúdiójában volt gyakornok és riporter, majd a Híradó dél-alföldi tudósítója lett. Utoljára – legalábbis egy időre – pénteken reggel volt látható.

Olykor különös műsorairól a Telex írt még tavaly, de emlékezetes volt az az adás is, amikor Puzsér Róbert volt vendége mint főpolgármester-jelölt.