Szegedi székhelyű cégen keresztül terjeszkedik a Bird rollermegosztó Békéscsabán

Április végén elindulhat az elektromos közösségi rollerszolgáltatás Békéscsabán. A békéscsabai közgyűlés egyhangú döntése értelmében a Budapest egyes kerületeiben, Dunaújvárosban, Székesfehérváron és Zalaegerszegen szolgáltató, szegedi székhelyű Vilii Fly Magyarország Kft.-vel kötnek megállapodást arról, hogy a cég száz rollerrel, induláskor 73 parkolóponttal április 20–30. között, háromhónapos próbaidőszakkal az elején elindítja az elektromos közösségi rollerszolgáltatást Békéscsabán.

Április 14-én egy tematikus bevezető napot tartanak a békési vármegyeszékhely főterén, ám Szarvas Péter polgármester szerint ezt követően további felvilágosítást kell adni a szolgáltatást várhatóan igénybe vevők számára, emiatt

nem indul el azonnal a próbaüzem.

Lehetőség van úgynevezett no-go és lassú zónák kijelölésére, az ülésen jelen lévő ügyvezető, Gittinger Dániel erről azt mondta, az önkormányzatnak kell megadnia, hol szeretnének ilyet, ők be tudják állítani az informatikai rendszerükben. Az előterjesztés szerint a cég a parkolópontok területének használatárért díjat fizet az önkormányzatnak, amelyből évente akár nettó 2,4 millió forintos bevétel is származhat. A határozat szerint a próbaidő három hónap, amennyiben utána 8 napig nem érkezik ellenkező döntés, a szerződés határozatlan idejűvé válik.

A Beol beszámolója szerint Szarvas Péter polgármester azt is elmondta, az e-roller feloldása 250 forintba kerül, azt követően percenként 60 forintot számláz a rendszer. Az alkalmazásban lehet látni a parkolópontokat – ez az előterjesztésből kivett képen is látszik – és azt is, hogy hol található a legközelebbi szabad roller. Aki nem megfelelő ponton teszi le a kétkerekűt, annak további 30 percet számláz a rendszer, illetve 24 órán át nem veheti igénybe a szolgáltatást.

Az előterjesztésben lévő leírás szerint a szolgáltatást végző Vilii Fly Magyarország Kft. anyacége a világ első rollermegosztó hálózatát hozta létre, Amerikában piacvezető, és a nyugat-európai országokban is jelentős piaci részesedéssel bír. Magyarországon 2019-ben alapították a társaságot. Tulajdonosai között 2021 óta az MVM cégcsoport egyik cége is szerepel.

Bár az MVM honlapján azt írják, a Vilii Fly Magyarország Kft. 2020. februárjában alakult meg, és 2021. júniusában indította útjára a szolgáltatását, így, mint második szolgáltató jelentek meg Budapest utcáin 600 rollerrel. A cég a Bird Rides Inc. akkor még legújabb rollereit, a Bird Two modellt vette meg, valamint a Bird mobilalkalmazását használják.

Fotó: Bird