A szlovák védelmi miniszter szerint Magyarországon képzik az ukrán katonákat

A Paraméter írta meg, hogy Nagymihályiban találkozott hétfőn Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter és Jaroslav Naď védelmi miniszter, akik az orosz-ukrán háborúról fejtették ki a véleményüket. Az eseményt viszont egy oroszbarát csoport zavarta meg hangosan ordítozva.

A szlovák lap szerint Naď egy kérdésre válaszolva elmondta, Csehország és Lengyelország nagyobb mértékben támogatja Ukrajnát az orosz agresszor elleni harc során, mint Szlovákia. És ki másnak segítenénk, ha nem a szomszédunknak? – tette fel a kérdést, mire a hangoskodóktól bekurjantották, hogy bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből.

Erre a szlovák védelmi miniszter azt mondta az óbégató felé, hogy de, a magyarok is segítenek. Az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud.” Ez egy igen érdekes fejlemény annak fényében, hogy az Orbán-kormány kommunikációja mindennek a gyökeres ellentéte.

Frissítés (14:20): A Telexnek azt válaszolta a Honvédelmi Minisztérium, hogy a Magyar Honvédség humanitárius célból részt vesz ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében, valamint sebesült ukrán katonákat is elláttak Magyarországon. „Magyarország álláspontja nem változott: a béke pártján állunk, és nem támogatunk semmilyen olyan lépést, ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába.”