Az uniónak panaszkodik 21 egyetemi rektor arról, hogy az EU miatt nem kapnak forrásokat

A tiltakozó nyílt levelet a Magyar Nemzet tette közzé hasábjain, melyben arról olvashatunk, hogy a 21 alapítványi formában működő magyar felsőoktatási intézmény vezetője szerint példa nélküli, hogy az Európai Bizottság javaslata „kizárja az egyetemek 182 ezer hallgatóját és 18 ezer oktatóját, kutatóját az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból”, a döntés pedig az intézmények „vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg”.

Mint ismertették, a február 15-i egyeztetésen nem láttak hajlandóságot ennek a döntésnek a felülvizsgálatára, így szerintük „a magyar egyetemista, oktatói és kutatói közösséget ért sérelem napról napra egyre jelentősebb”, aminek következtében újabb és újabb kutatásokból, együttműködésekből zárják ki őket.

A rektorok levelükben azzal érvelnek a 2013-as évtől számítva, hogy az elmúlt évek során a magyar egyetemek az új modellben versenyképesebbek lettek, miközben a modellváltás az SZTE és számos másik egyetem esetében csupán 2021-ben lépett érvénybe. Mindezeken felül azt is megemlítették, hogy a fenntartó alapítványok részéről nem merül fel a politikai nyomásgyakorlás az intézmények irányába és a tíz állami vezető azóta távozott is a kuratóriumokból szerintük, ami számukra azt bizonyítja, hogy nem létezett politikai túlsúly.

A hvg.hu-nak a következőket írta a Magyar Rektori Konferencia minderre: „Valamennyi magyar egyetemi polgár számára, az egyetem fenntartójától függetlenül, diszkriminációmentesen biztosítani kell azt a jogot, hogy az Európai Unió oktatási, mobilitási programjaiban, valamint kutatási együttműködéseiben részt vehessen. A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen természetű és jellegű politikai vita a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét korlátozza az Európai Unió oktatási, mobilitási és kutatási együttműködési programjaiban.”