Márciusban ismét országos pedagógussztrájk lesz, a kormány nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel

A kormány érdemben semmilyen követelésre nem reagált, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete március 16-ra és 17-re meghirdette a következő sztrájknapokat a közoktatásban és a szakképzésben egyaránt, erről tájékoztatták lapunkat a szakszervezetek.

A PDSZ és a PSZ arra kéri a munkavállalókat, hogy ezeken a napokon szüntessék be a munkát, míg az őket támogató szülőket pedig arra, hogy lehetőség szerint tartsák otthon gyermekeiket. Mint írják, a támogatóikat arra buzdítják, intézményeik környékén ezeken a napokon szervezzenek élőláncot.

Március 16-ától kezdődik a szakképzésben is a határozatlan idejű sztrájk.

Ezzel azt remélik, hogy a szakképzésben dolgozók követeléseit is sztrájkbizottságban tudják tárgyalni az illetékesekkel, ugyanis a közleményükben megjegyezték, hogy a kormány helyett – szégyenszemre – a bíróság jelölte ki a kormány képviselőjét az egyeztetésben, mivel ennek a törvényi kötelezettségnek a mai napig nem tettek eleget. Azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak.

A PDSZ február 22-én benyújtotta a bíróságnak a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatát, amely a kétórás figyelmeztető sztrájkra vonatkozó jogerős végzés alapján készült. Március közepén egyébként a diákok is aktívak lesznek, ugyanis már január végén bejelentették, hogy a következő nagy megmozdulás március 14-én éjfélkor kezdődik, és a Szabad sajtó útján 15-én lesz tüntetés.