A kormány közvilágítást is átvenné, a megnyíló uniós pénzcsapok ugyanis vonzónak ígérkeznek majd

Több száz milliós rezsitámogatást ígért Orbán Viktor a városoknak, ám ezért cserébe a Népszava információi szerint az iskolák és a kórházak, a szemétszállítás, majd a víziközművek és a történelmi termálfürdők bekebelezése után ezúttal a közvilágítás lehet az államosítás célpontja, ami az uniós pénzek megnyílásakor ígérkezik majd csábítónak.

A lap azt írja, január végén Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként kereste fel a Karmelita kolostorban Orbán Viktort és együtt „áttekintették, hogy az állam milyen segítséget tud adni a nehéz helyzetbe került településeknek”. Már a találkozó előtt beharangozták, hogy a rezsitámogatás mellett arról is szót ejtenek a miniszterelnökkel, milyen önkormányzati feladatokat vehetne át még az állam. Szita akkor úgy fogalmazott: „sok olyan van, amit szívesen átadnának az önkormányzatok, de kevesebb, aminek átvételére a kormány nyitott is”.

Szita Károly később egy informális beszélgetésen elárulta, hogy a miniszterelnökkel „sorra vették” az átvehető önkormányzati feladatokat, amelyek közül a kormányfő a közvilágítást „választotta”. A Népszava megemlíti, hogy például a szociális intézmények, temetők üzemeltetésétől eleve elzárkózik a kormány, de a közösségi közlekedésből is láthatóan csak a helyközire tart igényt. A Népszava erre vonatkozó kérdéseire Kaposvár polgármestere munkatársán keresztül annyit mondott, hogy „még nem szeretne semmit sem kommunikálni”, és „ha majd publikus lesz, elmondja”.

A helyreállítási alappal megnyíló csaknem 3400 milliárd forintos hitelkeret jelentheti a vonzerőt a közvilágításban, amelyet javarészt villamosenergia infrastruktúra bővítésre, napelemes fejlesztésekre, megújuló energiaforrásokra való áttérésre költenének, de az energiatakarékossági projektek közé könnyen beilleszthető a közvilágítási rendszerek korszerűsítése is.