A három éve megemelt ösztöndíjakat már most elvitte az infláció, az egyetemisták fele nem jön ki anyagilag

Az Eduline írt arról, hogy mindössze három éve emelték ugyan a tanulmányi ösztöndíjak és a szociális támogatások alapját jelentő hallgatói normatívát, de az infláció miatt ebből semmit nem érez egy átlagos egyetemi hallgató. Egy év alatt egy elmérés szerint ugyanis 10–25 százalékkal emelkedtek az egyetemisták kiadásai, ezért a legtöbben spórolni próbálnak: kevesebbet költenek szórakozásra, étkezésre, ruhákra.

A magyar egyetemisták fele már eddig is anyagi problémákkal küzdött.

A lap cikke szerint a tanulmányi ösztöndíj alsó összeghatára 2020 óta 8300 forint, az átlag ösztöndíj pedig havonta 15–25 ezer forint között mozog. A szociális támogatásokra is jogosultak legalább 16–32 ezer forinttal számolhatnak, de a rendszeres egyetemi támogatások összege a hallgatók többségénél így sem magasabb havi 40–50 ezer forintnál.

Ahhoz képest, hogy nem telt el sok idő a legutóbbi emelés óta, ez a pénz gyakorlatilag elértéktelenedett – erről már Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) január óta hivatalban lévő elnöke beszélt az Eduline-nak. Szerinte a tapasztalat azt mutatja, hogy „ha valakinek emelkednek a megélhetési költségei, a kutatás vagy a tanulás mellett, vagy inkább helyett úgy dönt, dolgozni kezd, hogy fenn tudja tartani magát.

Ha növekednek az anyagi terhek, az átviszi a fókuszt máshová, nem tudnak a hallgatók arra figyelni, amiért tulajdonképpen ők egyetemisták: a tanulásért és az egyetemista létért.Az Eurostudent legutóbbi kutatása szerint az egyetemisták több mint fele 55 százaléka rendszeresen dolgozott, 40 százaléka pedig félállásban. Azonban több kutatás és felmérés is alátámasztja, hogy

a munkavállalás az egyetemi lemorzsolódás egyik rizikótényezője.

Eszterhai Marcell szerint lehet és kell is társadalmi vitát folytatni arról, jó-e, ha hallgatók diákhitelből finanszírozzák a tanulmányaikat. Amennyiben viszont valaki félévente 150 ezer forintra jogosult, és ezen felül még ösztöndíjat is szerez, magasabb a bevétellel számolhat, mint egy kezdő tanár.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder