Újabb évtizedes csúcson az infláció, több mint 80 százalékkal nőtt a kenyér ára

Hazánkban az előző év januárjához képest 25,7 százalékkal drágultak meg a térmekek és a szolgáltatások. A KSH szerint az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett meg a leginkább. Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal növekedtek. Az élelmiszerek ára 44,0 százalékkal emelkedett, leginkább a kenyéré (80,6) és a tojásé (79,4), valamint a vaj, sajt és tejtermékeké. Emellett a háztartási energia 52,4 százalékkal drágult.

tartós fogyasztási cikkekért 13,5 százalékkal kell többet fizetnünk, de a szeszes italok és dohányáruk is átlagosan 15,5 százalékkal megdrágultak. Az állateledelek ára 49,0 százalékkal, a mosó- és tisztítószereké 33,9 és a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 29,7 százalékkal lett magasabb. szolgáltatások díja is emelkedett, ezen belül például a taxi 32,6 százalékkal, az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés, parkolás 27,1 százalákkal drágább a tavaly januárhoz képest.

Több elemző szerint is a januári csúcs után meg fog állni a infláció növekedése és februárban már jobban fog állni ez a mutató hazánkban. Európa más országaiban már ősz óta csökken az infláció, az eurozóna országaiban az egy számjegyet is elérte már, nálunk ez most fog elkezdődni feltételezhetően. A csökkenés azért indulhat el, mert az energia és az élelmiszerárak globális csökkenése most fogja elérni Magyarországot.