Az EU legkorruptabb állama lett Magyarország, már Bulgária is beelőzött minket

A Telex vette észre a Transparency International korrupciós jelentését (Korrupcióérzékelési Index – Corruption Perceptions Index, CPI), melyben azt írják, hogy míg 2021-ben még csak az EU második legkorruptabb állama voltunk, addig 2022-ben már az utolsó helyen végeztünk.

Mint a lap írja, a nemzetközi szervezet 180 országot és területet rangsorol egy 0-tól 100-ig terjedő korrupciós skálán, ahol a 0 a legnagyobb mértékű korrupciót jelenti. Magyarország már tavalyelőtt is rekordrosszul szerepelt magához képest, akkor 43 pontot kaptunk. Ehhez képest tavaly még ennél is kevesebbet, 42-t értünk el, mely szintén új rekord.

Ez a világranglista 77. helyére volt elég. Rajtunk kívül hat ország, Burkina Faso, Kuvait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad és Tobago, valamint Vietnám szintén 42 pontot szedett össze a 100-ból. Az Európai Unió tagországait nézve tavaly Bulgária (42 pont) és Románia (45 pont) mellett a legrosszabbul teljesítő EU-s országok közé tartoztunk,

idén már a legrosszabb korrupciós helyzettel rendelkező EU-tagország lettünk.

Egy év alatt ugyanis Bulgária és Románia is 1-1 pontot javított a felmérésen, vagyis Bulgária 43, Románia pedig 46 pontot ért el. A jelentés viszont felhívja a figyelmet arra is, hogy az eredményeket torzíthatja, hogy a magasan teljesítő országok közül sokakban a pénzügyi titoktartás áll a külföldi befektetések vonzására szolgáló üzleti modell középpontjában.