Nagyon durva brigantiság, a súlyos tanárhiány beismerése: a csütörtök éjjel megjelent rendeletre reagáltak a szakszervezetek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a csütörtök éjjel megjelent, a pedagógusok elbocsátását érintő rendeletet „nagyon durva brigantiságnak” nevezte, a módszert rendőrállaminak tartják. Míg a Belügyminisztérium szerint jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti, a Pedagógusok Szakszervezete szerint maga a rendelet is törvénysértő, mert visszamenőleges hatályú. Országos sztrájkot is hirdettek január 23-ától.

Csütörtök éjjel jelent meg egy rendelet a Magyar Közlönyben, mely lehetővé teszi, hogy a polgári engedetlenkedő tanárokat ne 15 napon belül, hanem a tanév végéig rúgják ki. A péntektől hatályos kormányrendelet szerint így a kormány ebben a tanévben már nem rúgatna ki több tiltakozó tanárt.

A rendelet szerint, ha esetleg a zárónap és a tanév befejezése közötti időszakban értesül a Belügyminisztérium kirúgással büntetendő okról, akkor a következő tanév augusztus 1-ig gyakorolhatják a rendkívüli felmondási jogukat. Érdekes az is, hogy visszamenőlegesen is haladékot kaphatnak tanárok, vagyis ha a felmondás okáról a munkáltató a rendelet hatálybalépése előtt szerzett tudomást, de a 15 nap még nem telt le, akkor is várhat augusztusig a végrehajtás.

Nagyon durva brigantiság

A Népszavának úgy reagált minderre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, hogy „ez nagyon durva brigantiság”. Nagy Erzsébet szerint konkrétan visszaélésszerű jogalkotásról beszélhetünk. A PDSZ közleménye szerint a kormány a háborús veszélyhelyzet leple mögé bújva, a rendeleti kormányzás keretében próbálja a sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelkezései után polgári engedetlenséget felvállaló pedagógusokat megfélemlíteni mindezzel.

Mint írják, a rendelet azzal a nem titkolt szándékkal született, hogy a kirúgással ne kelljen a munkáltatónak a tanítási év alatt élni. Vagyis amennyiben a polgári engedetlenségben résztvevők közül valakit el akarnak küldeni, lehetőségük lesz ledolgoztatni a pedagógussal a teljes tanítási évet, és nyáron megtenni mindezt, amikor kevésbé tudnak a pedagógusok, szülők és diákok látványosan tiltakozni a döntés ellen.

A PDSZ a közleményben továbbá arról ír, hogy a módszert rendőrállaminak tartják. Ismét azt bizonyítja a kormány szerintük, hogy nem az oktatás problémáinak megoldására törekszik, hanem arra, hogy a külvilág számára érzékelhető munkabeszüntetéseknek véget vessen, nehogy aztán más kizsákmányolt foglalkozási csoport is a munkabeszüntetés eszközéhez folyamodjon. Mint írják, látható, hogy a kormány ingerküszöbét egyedül a munkabeszüntetések érik el.

A visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért

Eközben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is kiadott egy közleményt, mely szerint a kormány meghátrált, a szakszervezet pedig csatlakozik a PDSZ által meghirdetett sztrájkhoz. Mint írják, az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették. Ugyanis a tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette – teszik hozzá.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Rávilágítanak arra, hogy a kormányrendeletnek számos ellentmondása van:

  • Miközben a háborús veszélyhelyzet jelenleg május végig tart, a pedagógusokat nemcsak 2023. augusztus 1-jei, hanem akár 2024. augusztus 1-jei kirúgással is fenyegeti.
  • Sérti a törvény előtti jogegyenlőséget is, mert a munkáltatókat jogtalan előnyben részesíti a munkavállalókkal szemben: az azonnali hatályú felmondás lehetőségét – időben – csak a munkáltató számára hosszabbítja meg.
  • Vicces helyzetet teremthet, ha a munkáltató elismeri, hogy a polgári engedetlenségről nem volt tudomása a tanítási napok ideje alatt.
  • A rendelet azokra is vonatkozik, akik annak hatálybalépése előtt vettek részt polgári engedetlenségben, a visszamenőleges hatály pedig minden alapvető jogot sért.
  • A rendelet indoklása azért beszédes szerintük, mert beismeri, hogy például egy kémiaszakos pedagógus annyit engedetlenkedhet, amennyit akar, hiszen úgysem tudnák pótolni az országos tanárhiány miatt.

Mint írják, a PSZ csatlakozik a PDSZ által január 23-ától meghirdetett sztrájkhoz, hiszen még nem teljesültek a pedagógustársadalom, a szakszervezet követelései. A PSZ ezért felszólít minden oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben.

A tanulók tanuláshoz való joga az első

A Belügyminisztérium a csütörtök esti közleményében azt írta: „A köznevelésben a gyermekek, tanulók tanuláshoz való joga az első. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a köznevelési intézményben megkapja a törvények által előírt oktatást, nevelést. Az állam feladata, hogy a gyermekek tanuláshoz való jogát érvényesítse és biztosítsa az oktatás-nevelés zavartalanságát.”

Azzal folytatták, hogy egyes köznevelési intézményekben azonban „jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti”. Mint írják, az a pedagógus, aki a véleménynyilvánítás törvénytelen formáját választja, a rendkívüli felmentésének alapját teremti meg.

A Belügyinisztérium szerint a munkáltató a jelenleg hatályos jogszabály alapján is rendkívüli felmondásra jogosult abban az esetben, ha a pedagógus kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi. Azt írták, a rendeletmódosítás nagyobb mozgásteret teremt a munkáltató számára a köznevelési intézmények zavartalan működése, a gyermekek oktatásának biztosítása érdekében.

„A módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen” – emelték ki. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele. Jelezték, „a módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket”.