Ismét elbocsátottak egy polgári engedetlenkedő budapesti tanárt, aki nyugdíjasként tanított matematikát

A Telex értesült arról, hogy azonnali hatállyal megszüntette a tankerület a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban nyugdíjasként, részmunkaidőben matematikát tanító Szabó Márton közalkalmazotti jogviszonyát, aki rendszeresen részt vett a polgári engedetlenségi akciókban is.

Mint a lap írja, Szabónak december 31-én járt volna le a próbaideje, de egy december 19-i keltezésű levélben a tankerület jelezte: december 30-án indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya. A matematikatanár decemberben 36 óráját nem tartotta meg, mert polgári engedetlenséggel tiltakozott a közoktatás problémái ellen.

Megjegyezték, esete hasonlít ahhoz a pécsi tanáréhoz, akinek szintén indoklás nélkül mondtak fel a próbaideje alatt és szintén aktívan részt vett a tiltakozásokban. Viszont annyiban egyedi, hogy Szabó már elmúlt 70 éves, nyolc éve ment nyugdíjba, és csupán két és fél éve kezdte a tanári pályafutását a középiskolában. Korábban közgazdász-matematikusként szerzett diplomát, és elemző közgazdászként dolgozott.

A lapnak arról is nyilatkozott, hogy először szeptemberben, majd októberben és novemberben vett részt egy-egy alkalommal a polgári engedetlenségben, mivel problémának tartja a közoktatás állapotát, az alacsony fizetéseket és a tavaly módosított sztrájktörvényt is. Ezért 

szeptemberben meg is kapta a figyelmeztető levelét, akkor először és utoljára.

Miután november 30-án nyolc pedagógust kirúgtak, decembertől nem tartotta meg egyetlen óráját sem, így a hónapban 36 órája maradt el, mielőtt felmondtak neki. Az iskolából egy másik tanár is részt vett a hosszú távú polgári engedetlenségben, de ő határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozott, neki nem mondtak fel.

A felmondólevelét egy nappal karácsony előtt, december 23-án vette át a postán. Azt mondta a lapnak, azért nem fordult előbb a nyilvánossághoz, mert ő nem az a típus, aki sebeit az emberek elé tárja, és nem gondolta, hogy az ünnepek alatt bárkit érdekelne a története. Decemberben még bement elköszönni a diákjaitól, és bár csak rövid ideig tanított, nagyon szerette azt és megviselte az elválás.