Eszméletlenül találtak rá a rendőrök a moldáv sofőrre, aki elmenekült az M5-ösön okozott halálos baleset után

Mint azt csütörtökön megírtuk, egy külföldieket utaztató jármű balesetet szenvedett az M5 autópályán, melyben egy ember meghalt, mindenki más pedig megsérült. A rendőrség pénteki közleménye most még több kérdésre ad választ.

Mint a közleményben írják, a Bács-Kiskun Vármegyei rendőrök akarták igazoltatni január 5-én, csütörtök délután a magyar honosságú személygépkocsit az M5 autópálya Budapest felé vezető oldalán. Az autó a rendőrök többszöri jelzésének ellenére sem állt meg, nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor Táborfalvánál 15 óra előtt nem sokkal letért az útról és fának csapódott.

Az ütközés miatt egy 24 éves török férfi meghalt, a többi – 21 és 19 éves török, 35 és 17 éves csecsen, 25 éves indiai és további egy ember azonosítása folyamatban – utas mind megsérült. A 36 éves moldáv sofőr kiszállt az autóból és elmenekült, a rendőrök

a helyszíntől körülbelül egy kilométerre, 17 óra magasságában, eszméletlen állapotban találtak rá.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntette és halálos közúti baleset okozása miatt büntetőeljárás keretében vizsgája a történtek összes körülményét.

Fotó: Donka Ferenc / MTI

A közleményben azt is hozzáteszik, hogy a napokban is történt hasonló, amikor a Pest Vármegyei Rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján január 4-én este egy szerb honosságú személyautót akartak igazoltatni. A rendőri egységek egyértelmű jelzésére a 31 éves sofőr nem reagált, továbbhajtott.

Az autót a rendőrök kilométereken át követték, az M1 autópálya 8-as kilométerszelvényében sikerült biztonságosan kivezetniük a forgalomból. A lassú, de még guruló autóból a 31 éves férfi kiugrott, ami neki ütközött az egyik szolgálati gépkocsinak, sérülés szerencsére nem történt. Szökési kísérlete esélytelen volt, a rendőrök azonnal bilincselték.

A szerb férfi autójában hét, magát indiai állampolgárnak valló migráns utazott, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, őket a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket jelzett, vele szemben járművezetés ittas állapotban vétségének, valamint embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.