Rendelettel írják elő a boltoknak, hogy több ársapkás terméket spájzoljanak be

A Telex írt arról, hogy szerdán több rendelet is megjelent, ezek közül az egyik, január 13-án életbe lépő arról szól, hogy a boltoknak kétszer annyi ársapkás árucikket kell készleten tartania, mint az átlagos mennyiség volt az árstop bevezetésekor.

Eddig is létezett egy hasonló rendelet, de az csupán azt írta elő, hogy tojásból, krumpliból, 2,8 százalékos tejből és a többi ársapkás termékből az adott nap átlagos készletének megfelelő mennyiséget kell tartania. Ezt emelték a duplájára törvényileg.

Az új rendelkezés tehát azt írja elő, hogy szükség esetén a 2021-ben befagyasztott árak esetében a 2021-es átlagos napi mennyiségének, a 2022-ben befagyasztott árak esetében pedig a 2022-es átlagos napi készlet mennyiségének kétszereséig kell olyan mértékben biztosítani a készletet, hogy az „áruhiány elkerülésével” az elengendő legyen a Közlöny megfogalmazása szerint.

Idén novemberben a burgonya és a tojás árát maximalizálta a kormány, tavaly pedig a liszt, a napraforgóolaj, a sertéshús, a csirkehús, a 2,8 százalékos tej és kristálycukor ára lett befagyasztva.