Elhunyt Móricz-Sabján Simon fotográfus, aki Szegeden is készített nemzetközi díjas fotókat

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Fotóriporter, dokumentarista fotográfus. 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa. Móricz-Sabján Simon halálhírét legutolsó munkahelye, a Világgazdaság tette közzé.

Napilapos munkája mellett sok időt szánt a személyes anyagai elkészítésére, elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva, legyen szó akár egy társadalmi problémáról, akár hétköznapi történetekről. Hosszabb távon, akár évekig is foglalkozott egy-egy témával. Kétszeres China International Press Photo Contest-nyertes, illetve Pictures of the Year International (POYi), NPPA Best of Photojournalism, Prix International de la Photographie, PDN, FCBarcelona Photo Award, Slovak Press Photo és ASPAward-díjazott fotográfus.

Munkáival számos külföldi és magyarországi elismerés mellett 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, hat alkalommal a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat.

2009 és 2012 között Pécsi József-ösztöndíjas, több alkalommal nyert NKA-ösztöndíjat, illetve 2012-ben Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. 2013-ban Népszabadság-díjat, 2015-ben Hemző Károly-díjat kapott. 2021-ben a Mediaworks-fotópályázat nagydíjasa volt. 2022-ben elnyerte a Capa-nagydíjat. Számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek fotográfiái, köztük három önálló kiállításon a Magyar Fotográfusok Házában, csoportos tárlatokon a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Várkert Bazárban, illetve többek között Arlesban, Barcelonában, Csengtuban, Denverben, Milánóban, Tbilisziben és Varsóban.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Szegeden is készült egy street workout fotósorozata, melyet 2016-ban a 12. China International Press Photo Contesten, Sports News sorozat kategóriában díjazták. Ezen képei ide kattintva megtekinthetőek, a Szegedi Műhely 2015 alkotótelep keretei között készültek.

A street workout a gimnasztika és az atlétika kombinációja. A sportolók a gyakorlatokat – számtalan variációt kombinálva – kizárólag a saját testsúlyuk emelgetésével szabadtéren végzik. Az edzéstípus az Egyesült Államokban élő afroamerikai közösségekből indult hódító útjára. A sportoló társaságok az agresszió és a bűnözés csapdája helyett kínáltak alternatívát a helyi fiataloknak. Ehhez a mozgáshoz nem kell drága felszerelés és edzőterem sem, csak az utca és néhány rúd egy közeli parkban vagy játszótéren.