Megjelent a rendelet: a nyugdíjemelésnél is kisebb, 10 százalékos „béremelést” kapnak a tanárok januártól

A Belügyminisztérium egy közleményt juttatott el az MTI-nek, amiben a tanárok béremeléséről írnak. Eszerint a kormány rendeletben is rögzítette, hogy amíg nem kapja meg Magyarország „a neki járó” uniós forrásokat, addig 10 százalékos pedagógusbéremelést tud megelőlegezni a kormány a nemzeti költségvetés terhére „a mostani szankciós válságban”.

Ha esetleg valakit elbizonytalanodott volna, még egyszer kiemeli a közlemény, hogy a további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ”. A tárca azt is írta, a kormány többször leszögezte, ahogy Magyarország megkapja a hazánknak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógusbéremelés következhet. Hozzátették, ezért is fontos, hogy hamarosan megszülethetnek a hazánkat illető uniós forrásokról szóló megállapodások.

A péntek este megjelent Magyar Közlönyben az áll: „A pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó foglalkoztatott (...) a pótlék és illetményeltérítés nélkül számított illetménye 32 százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra jogosult” január 1-től. Ez korábban 20 százalék volt, amit most 12%-kal megemeltek. Azonban a Telex cikke is megjegyzi, ez

nem illetmény- vagy munkabéremelés, hanem az ágazati szakmai pótlék emelése,

ami 10 százalékos növekménynek felel majd meg a munkabérben (ennél még a nyugdíjemelés is magasabb lesz). A szakmai szervezetek ezt az emelési módszert már többször kifogásolták, hiszen jelenleg is a 2014-ben meghatározott, 101 500 forint összegű vetítési alap határozza meg a munkabárek számítási alapját, így már 2015-től elszakadtak a mindenkori minimálbértől (melyet jövőre 16 százalékkal emelnek) a pedagógusi életpálya munkabérei.

Mint megjegyzik, a kormány terve, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát. Ismét hozzátették, ha esetleg valaki megkérdőjelezte volna, hogy amennyiben megérkeznek az uniós források, a mostani bérhez képest

  • 2023-ban a mostani 10 százalékos béremelés helyett 21 százalékos,
  • 2024-ben 25 százalékos,
  • 2025-ben pedig 2930 százalékos

lehet az emelés mértéke. A pedagógusbéremelést egyedül a baloldal veszélyezteti azzal, hogy továbbra is meg akarja akadályozni, hogy hazánk megkapja a neki járó forrásokat olvasható a közleményben. Megemlítették továbbá, hogy a mostani 10 százalékos béremelés 143 146 iskolai és óvodai pedagógust érint, és az emelésre a kormány 67,6 milliárd forintot biztosít.

Fotó: Bálint András / Szegeder