Míg az Észak-Alföldön nőttek, a Dél-Alföldön csökkentek a bérleti díjak novemberben

Továbbra is örülhetnek a kiadó lakást keresők, mert novemberben szerény mértékű drágulás történt az országos albérletpiacon a KSH–ingatlan.com lakbérindexe szerint. A friss adatokhoz fűzött elemzésből az is kiderül, hogy az ország különböző térségeiben hogyan alakultak az árak, valamint az is, hogy decemberben mennyiért kínálták a bérelhető lakásokat a tulajdonosok a különböző nagyvárosokban.

Az országos átlagos bérleti díjak novemberben 0,8 százalékkal haladták meg az októberi szintet. A fővárosban 1 százalékos volt a havi szintű drágulás, az Észak-Alföldön 3, Észak-Magyarországon 1,4 százalékkal nőttek a díjak, a közép- és nyugat-dunántúli régiót stagnálás jellemezte, Dél-Magyarországon és Dél-Alföldön 3 és 1,4 százalékkal csökkentek egy hónap alatt. Az éves drágulás ugyanakkor 11,423,4 százalékot tett ki.

Bár országos szinten mérsékelten nőttek az átlagos lakbérek novemberben októberhez képest, még mindig inkább stagnálásról beszélhetünk. Augusztus óta ugyanis a havi albérletárak minimális változást mutatnak és a következő időszakban is erre lehet számítani” értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kínálat alakulásáról szólva elmondta, hogy az idén, januártól november végéig az egy évvel korábbi kínálati csúcshoz képest 20 százalékkal kevesebb kiadó ingatlan került a piacra. A kiadó lakások átlagos alapterülete az idei év első tizenegy hónapjában a fővárosban 54 négyzetmétert tett ki, a megyei jogú városokban 57 négyzetméteresek szerepeltek a kínálatban, a kisebb településeken pedig 64 négyzetméter volt az átlag.

Az ingatlan.com elemzése arra is rámutat, hogy havi szinten bővülést mutat a kínálat nagysága. December közepén országszerte 12,5 ezer kiadó lakás és ház hirdetésből válogathattak a bérlők, szemben az egy hónappal korábbi 12 ezres kínálattal. Budapesten nem változott az átlagos bérleti díj 200 ezer forint volt.

A megyeszékhelyek közül Szombathely, Veszprém, Debrecen, Győr és Székesfehérvár a számít a legdrágábbnak, ezekben a városokban átlagosan 150-165 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat. Szegedet és Pécset egyaránt 120 ezer forint jellemezte a középmezőnyben. A 100 ezer forint alatti városok táborába tartozott december közepén Miskolc mellett Salgótarján, Békéscsaba és Szekszárd. 

Forrás: Ingatlan.com