Karikó Katalin újabb díjat vett át, ezúttal a Semmelweis Budapest Awardot Merkely Bélától

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a Pennsylvaniai Egyetem kutatóprofesszora átvette a Semmelweis Budapest Award elismerést csütörtökön Budapesten, melyről az MTI tudósított.

Karikó Katalin felfedezésével emberek millióinak életét menthette meg, és neki köszönhető az is, hogy ma már egy biztonságosabb világban élhetünk, hiszen van fegyverünk a pandémiát okozó Covid-19 vírussal szemben, mely a későbbiekben akár egy következő pandémiában sokkal gyorsabban bevethető emelte ki köszöntőjében Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Karikó Katalin az eseményen Egy biológus gondolatai a kutatásról címmel tartott tudományos előadást, amelyben az mRNS 1961-es felfedezésétől a Covid-vakcina kifejlesztéséig eltelt 60 év legfontosabb állomásait idézte fel.

Az előadás után újságíróknak nyilatkozva a BioNTech alelnöki pozíciójáról való leköszönését azzal indokolta, hogy a cégvezetés mellett nem jutott elég ideje arra, hogy elmerüljön a tudományban. Elmondta, hogy szeretne lépést tartani a tudománnyal, ehhez azonban több időre van szüksége. Nem szakadt meg teljesen a kapcsolata a céggel, munkacsoportjával még mindig együtt dolgozik. Karikó Katalin újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy vizsgálják az mRNS-technológia alkalmazhatóságát a daganatos megbetegedések kezelésére.

A Semmelweis Egyetem nagy presztízsű nemzetközi díját, a Semmelweis Budapest Awardot az egyetem szenátusa 2009-ben alapította. A kitüntetést olyan, természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérő tudósoknak ítélik oda, akiknek munkássága új utat mutat és az emberiség fejlődését szolgálja.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI