Lázár János: Vége lesz annak, hogy az ingatlanosok lenyomják az önkormányzatokat

Lázár János építési és közlekedési miniszter az RTL-nek elmondta, szűkíteni fogják a kiemelt állami beruházássá nyilvánítás lehetőségét, hogy csak valóban indokolt esetekben lehessen könnyíteni az építési szabályokon.

A kormányzatilag kiemeltté nyilvánított projektekre olyan példák vannak az RTL cikke szerint, melyek szerint a tulajdonosok tiltakozása ellenére bontották le a cölöpházakat a Fertő tavon, hogy helyükre hotel és szabadidőközpont épülhessen, de még több száz más beruházást is így bonyolítottak az elmúlt években. A kiemeltté nyilvánítással számos hatósági eljárás alól felmentést kaptak a projektek, gyorsabbá vált az ügyintézés.

Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői bizottsági meghallgatásán már azt mondta: Ez talán egy katonai, nemzetbiztonsági vagy egy több ezer milliárdos – lásd BMW-beruházás – esetén indokolt, de nem mindegy, hogy minden beruházás, nem valószínű, hogy minden beruházás estén indokolt – fogalmazott. 

A miniszter ekkor azt ígérte, tavasszal új építési, településképi és örökségvédelmi törvényt fogadhatnak el, amivel egyúttal szűkítenék a lehetőséget a beruházások kiemeltté tételére: Javaslatot tettem a kormánynak a kiemelt beruházási státusz visszaépítésére és a jövőbeni megszüntetésére vagy csak valóban nemzetgazdaságilag vagy nemzetbiztonságilag indokolt esetben való alkalmazására.

A momentumos Orosz Anna a bizottsági ülésen azt kifogásolta, hogy az önkormányzatokat a kiemeltté nyilvánítás nélkül is könnyen kikerülhetik a beruházók, mert számos építési jogkörüket elvonták. Én elmondtam az ingatlanosoknak, hogy az a világ, amikor lenyomhatták az önkormányzatokat, és bármit érvényesíthettek, az a világ véget fog érni.

Ez természetesen meg fogja drágítani a beruházásokat és be fog épülni a lakásárakba

– mondta a miniszter erre válaszul. Az önkormányzatok zöldítésre, útfejlesztésre, a parkolási helyzet javítására tett javaslatai beépülhetnek majd a lakóparkok építési költségeibe – tette hozzá Lázár. Szerinte ez „nyilvánvaló négyzetméterár-drágító hatással fog bírni”.