Április 30-ig hosszabbította az élelmiszerárstopot a kormány

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – közölte az Agrárminisztérium kedd este az MTI-vel. Az árstop lejárati idejének kitolásáról szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A tárca közleményében idézte Nagy István minisztert, aki úgy fogalmazott, az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot.

A tárcavezető kiemelte, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak még tovább súlyosbították a helyzetet. A kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása mellett, ezért fenntartja az élelmiszerárstopot– tartalmazza a közlemény.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Nagy István kiemelte, az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

  • A legnagyobb, 81%-kos növekedés a 2,8%-os UHT tej esetében figyelhető meg,
  • lisztből 27%-kal,
  • napraforgó étolajból 44%-kal,
  • csirkemellből 34 %-kal,
  • csont nélküli sertéscombból 46%-kal

fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet. A tárcavezető kifejtette, meghatározták, hogy a kereskedők az érintett termékekből

a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek.

Ezt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető.

Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartjuk, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának, és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogjuk meghozni – szögezte le Nagy István.