Januártól jócskán csökkenti a Fidesz a parlamenti frakciók finanszírozását

Jövő évtől lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a pártok országgyűlési frakciói. Az erről szóló törvénymódosítást, amely január elsejétől lép életbe, a fideszes Kocsis Máté és a KDNP-s Simicskó István javaslatára nyáron fogadta el a parlament – írja a Népszava. A lap hozzátette, hogy az elvonások elsősorban az amúgy is pénzszűkében lévő ellenzéki pártokat hozzák nehéz helyzetbe.

A kormánypárti Magyar Nemzet beszámolója szerint korábban Kocsis Máté azzal indokolta a döntést, hogy az eddigi rendelkezések alapján egy ellenzéki képviselő jóval többe kerülne az államnak, mint egy kormánypárti politikus. Az ellenzéki frakcióknak 3 milliárd forinttal, a kormánypárti képviselőcsoportoknak 2 milliárddal kevesebb jut majd a mostani parlamenti ciklusban.

  • A Demokratikus Koalíció havi 20 millió forint helyett 9 milliót,
  • a Momentum, a Jobbik és az MSZP 18 millió helyett csak 7,6 milliót költhet,
  • a Párbeszéd 16 milliós havi bevétele 6 millióra,
  • az LMP szintén 16 milliós kerete pedig 5,7 millióra apad

– sorolta akkor Kocsis Máté. Megjegyezték, a Magyar Nemzet tudósítása a Mi Hazánk támogatására nem tért ki. A Momentum aa Népszavának azt mondta, az elvonás még ennél is nagyobb mértékű, forrásaik ugyanis havi 12 millió 944 ezer 600 forinttal csökkennek január elsejétől. Megjegyezték, már júliusban újratervezték a képviselőcsoport költségvetését, most is eszerint működnek, így várhatóan nem lesz létszámcsökkentés.

Az MSZP szerint mindez a „fideszes egypártrendszer megteremtésének sunyi és aljas módszere”, valamint a Fidesz fel akarja számolni az ellenzéki pártokat, ezért elveszi azt a pénzt, amiből azok működhetnének. Bár a Népszava nem kapott választ e két párttól, a szocialisták szerint a Mi Hazánk 6 fős frakciójának több a pénzbeli támogatása, mint a 15 fős DK-frakciónak.

A Párbeszéd vesztesége évi 162 180 480 forint: „Meccs közben nem szokás változtatni a játékszabályokon, itt mégis megtörtént. Már nincs olyan eleme a Fidesz működésének, amely a legcsekélyebb mértékben is összhangban lenne a demokratikus berendezkedéssel és működéssel” – értékelték. Az LMP előrebocsátotta, hogy pártjukat érzékenyen érintik az elvonások.