A Tömörkényben tanító Moróné Tapody Éva is megkapta a kétmillió forinttal járó Rátz Tanár Úr életműdíjat Budapesten

A természettudományos oktatásban végzett tanári munkája elismeréseként újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat hétfőn Budapesten – számolt be minderről az MTI.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezett ünnepségen huszonkettedik alkalommal adták át a fejenként kétmillió forinttal járó elismerést, amelyet az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma ítélt oda. Az idén elismerésben részesült többek között

Moróné Tapody Éva, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium tanára is.

A díjra az ország bármely iskolájának 512. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógusokat terjeszthetnek fel szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák vagy magánszemélyek. A díj névadója, Rátz László (18631930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több mint két évtizede dolgozik azért, hogy évről évre megtalálja és elismerje a kiemelkedő tehetségű pedagógusokat. A díjazottakról mind elmondható, hogy a legendás Rátz Tanár Úr szellemében oktatnak hangzott el a díjátadón.

Fotó: Béres Tünde

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója hangsúlyozta: ezúton szeretne üzenni a gazdasági vállalatoknak és a társadalomnak, hogy mennyire fontos a közoktatás. A diákok az egyetemen a szakma részleteit tanulják meg, de azt, hogy mennyire lesznek kreatívak és mennyire tudnak önállóan gondolkodni, az a közoktatáson múlik fogalmazott.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben a pandémia soha nem látott kihívás elé állította az iskolákat és a tanárokat, idén pedig az oroszukrán háború és az ingatag gazdasági helyzet teszi jóval nehezebbé a tanárok helyzetét és az oktatást. Hozzátette: ebben a helyzetben még inkább felértékelődik a jó tanár szerepe, hiszen világos értékrendjükkel, a természettudományokban szükséges kritikus szemlélettel olyan mintát és gondolkodásmódot tudnak átadni, amellyel diákjaik el tudnak igazodni.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke a díjátadón annak az elhivatottságnak és eltökéltségnek az értékét hangsúlyozta, amelyet a tanárok több ezer diáknak adnak át.