Milyen szőnyeget vegyek? Hasznos vásárlási tippek (X)

Az, hogy milyen szőnyeget veszünk, nem kizárólag az ízlésünktől függ. Mindenképpen számolnunk kell a helyiség adottságival, a lakás jellemzőivel és színvilágával, valamint természetesen azzal is, hogy milyen feladatot lát majd el a kárpit. A következőkben arról olvashatsz, milyen szempontokat vegyél figyelembe, ha szőnyegvásárlás előtt állsz.

1. A szőnyeg és a lakás stílusának összhangja

Nem mindig egyszerű dönteni a különböző szőnyegek között. Bármilyen divatos is egy kárpit, nem sokra mész vele, ha nem passzol a lakótér berendezéséhez. Lakberendezők egybehangzó véleménye szerint előbb kell a bútorokat megvásárolni és elhelyezni a lakásban, mint a szőnyeget – így nagyobb eséllyel választhatsz olyan darabot, ami minden bútorodhoz illeszkedik. 2022-ben és előreláthatólag 2023-ban is a szürke, az okker és a türkiz színek hódítanak, viszont az olyan natúr színekkel sem lőhetsz mellé, mint bézs, a barna, a terrakotta vagy a zöld.

2. A szőnyeg tisztíthatósága

Elhanyagolhatatlan szempont. Legtöbben ugyanis nem szeretnénk az otthonunkban lábujjhegyen járni, csak hogy ne tegyünk kárt az érzékeny kárpitban. Vásárláskor vedd figyelembe a strapabíróságot és a tisztíthatóságot is: több olyan szőnyeg is kapható már, amit – mérettől függően – akár a mosógépbe dobva is felfrissíthetsz, vagy kárpittisztítóval is kimoshatsz otthon. Megoldás még természetesen a szőnyegtisztító szolgáltatások igénybevétele. Érdemes a szálhosszúságot is szem előtt tartani: például az étkezőasztal alá ne válassz hosszú szálú szőnyeget, hiszen a morzsák könnyedén megragadhatnak benne, ez pedig előbb-utóbb a szőnyeg és a lakás tisztaságának kárára megy. Az előszoba, a konyha és a fürdőszoba esetében is maradjunk inkább a rövid szálú szőnyegeknél. A nappaliban és a hálószobában akár egy shaggy szőnyeg is remekül mutathat, és a talpnak is kényelmes.

3. Hangszigetelés

Sokan nem is gondolnánk, de a szőnyeg rendkívül jól szigeteli a hangot – ennek pedig az alsó szomszéd fog a legjobban örülni. Felfogja a léptek zaját, az esetlegesen leeső tárgyak koppanását, de még a gyerekszobából lefelé szűrődő viháncolást is képes tompítani. Éppen ezért nem szabad alábecsülni a gyerek szőnyegek szerepét. A hangszigetelés mellett számos olyan darab közül lehet válogatni, amelyek fantasztikus hangulatot varázsolnak a gyerekszobában – állatfigurás, autópályás, világítós szőnyegek – és amik rendkívül strapabíróak és könnyen tisztíthatóak jellegükből adódóan.

4. A szőnyeg mérete

Erről megoszlanak a vélemények. Van, aki a padlószőnyegre esküszik, mások inkább a kisebb méretű, de több darabból álló garnitúrákat részesítik előnyben. A választáshoz szintén figyelembe kell venni a lakás adottságait: egy esztétikus, jó állapotú parkettát nem érdemes teljesen befedni, oda elegendőek lehetnek a kisebb méretű szőnyegek. Orvosok ajánlásai szerint, ha a családban van olyan, aki asztmával vagy krónikus hörghuruttal küzd, érdemesebb minél kisebb méretű kárpitokat elhelyezni a szálló por minimalizálása végett.

Bármilyen szőnyegre is essen a választásod, ügyelj mindig az ár-érték arányra, a tisztíthatóságra, a méretre, és a kényelemre – ha ezek mindegyikét szem előtt tartod, nem dönthetsz rosszul!