Szegeden csütörtökön, Budapesten szombaton emlékeznek meg a holodomorról

Budapesten Gyertyagyújtással és az Országház dunai oldalának elsötétítésével emlékeznek meg szombaton a holodomorra, az ukrán nemzet ellen elkövetett népirtásra – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken. Szegeden már csütörtökön volt megemlékezés.

Szombaton az Országház dunai lépcsőin és a budapesti Petőfi téren is gyertyagyújtással emlékeznek meg a kommunista terror többmillió ukrajnai áldozatáról. A holdomor 90., valamint az Országgyűlés 19 évvel ezelőtt kihirdetett szolidaritási határozatának évfordulója alkalmából Grexa Liliána, a magyarországi ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló kezdeményezésére szombaton 17:30 és 18 óra között sötétségbe borul az Országház dunai oldala, ahol a szolidaritásukat kifejezni kívánók elhelyezhetik az emlékezés gyertyáit.

A magyarországi ukrán nemzetiség, ahogy minden évben, idén is megemlékezik a Budapesten, Szegeden és Nyíregyházán található Holodomor-emlékműveknél a XX. századi ukrán történelem egyik legnagyobb tragédiájáról, csatlakozva ezzel a világszerte 16 órára meghirdetett Gyújts egy gyertyát a Holodomor áldozatainak emlékére! akcióhoz. Az egyházmegye honlapja szerint a szegedi emlékműnél már csütörtökön volt megemlékezés, itt Kiss-Rigó László megyéspüspök is beszédet mondott.

A magyar Országgyűlés 2003. november 26-án az elsők között ismerte el a holodomort mint az ukrán nemzet ellen elkövetett népirtást és fejezte ki szolidaritását, együttérzését az ártatlan áldozatok hozzátartozói, leszármazottai felé. A holodomor az ukrán nép történetének egyik legnagyobb katasztrófája, közvetlen halálos áldozatainak számát 3–3,5 millió és 7,5 millió közé teszik. A katasztrófa része volt a nagy szovjet éhínségnek, amely a Szovjetunió más részeit is érintette az 1930-as évek elején.

Nevét kimondottan az ukránok által lakott területeket sújtó éhínségre használják. A történészek többsége ma már egyetért abban, hogy az éhínség fő okozója nem természeti katasztrófa, hanem a kommunista diktátor Sztálin vezette szovjet kormányzat tevékenysége volt, viszont nincs egyetértés abban, hogy a holodomorhoz vezető politika kimeríti-e a genocídium jogi definícióját. Tizennégy ország (Ausztrália, Ecuador, Észtország, Grúzia, Kanada, Kolumbia, Lettország, Litvánia, Magyarország, Mexikó, Paraguay, Peru, Lengyelország és a Vatikán) hivatalosan népirtásnak tekinti a holodomort. 2006. november 28-án az ukrán parlament törvényt fogadott el, amely szerint a mesterségesen előidézett éhínség az ukrán nép ellen elkövetett népirtás volt. (via MTI, Wikipédia)