Gulyás Gergely: A „szerencsétlen” Cseh Katalin hülyeségeket beszélt, amikor orosz rakétákat emlegetett

Újabb Kormányinfót tartanak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerda délután, mivel kedden több esemény is történt. Egyrészt leállt a kőolajszállítás a Barátság vezetéken egy rakétatalálat miatt, valamint meghalt két lengyel az országhatárokon belül két, valószínűleg eltévedt rakéta miatt. A kormány november 16-án, szerda reggel 8-kor tartott kormányülést a Karmelita kolostorban, ahol elemezték a kialakult helyzetet.

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy február vége óta megszokhattuk: a kormányülések mindig a háborúval összefüggő kérdésekkel kezdődnek. Gulyás azt mondta,késő délután kapott tájékoztatást a MOL-tól a kormány, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték egyik trafója. A leállás ideiglenes volt. Ha a vezeték nem indult volna újra, az ország ellátottsága biztosított lenne. A jó hír Gulyás szerint az, hogy kettő órakor újraindult a vezeték, ezt Szijjártó Péter is bejelentette.

A kedd este Lengyelországban becsapódó rakétákról azt mondta, hogy este Orbán a Védelmi Tanácsot is összehívta, a honvédelmi miniszter a NATO-főtitkárával is beszélt. A kormány Gulyás elmondása szerint támogatásáról biztosította Lengyelországot, majd hozzátette, hogy egy ukrán rakéta csapódhatott be, azonban be kell várni a vizsgálat végét. Tűzszünet és béketárgyalások kellenek – fűzte hozzá a kormány álláspontját.

Egy bejelentés is történt, mégpedig arról, hogy a kormány turisztikai akciótervet is elfogadott. Mint azt Gulyás mondta, a koronavírus nehéz évei után az idei jó év a turizmusnak, de ahhoz, hogy vidéken és fővárosban is nyitva tudjanak tartani a szállodák és vendéglátóhelyek, támogatásra van szükség:

  • Módosítják a SZÉP-kártya szabályait: eltörlik a különböző füleket, ugyanazon célokra lehet majd elhasználni az összeget, korlátozás nélkül.
  • A turizmusfejlesztési hozzájárulást is felfüggesztik 2022. október 1-je és 2023. március 31-e között, a már befizetett összeg visszaigényelhető lesz.
  • Egy évvel meghosszabbítják a kötelező szállásértékelési rendszer bevezetésének határidejét.
  • Munkaidőkeret-szabályozás is lesz.

Újságírói kérdések

A bejelentések után újságírói kérdések következtek. Az Origo Cseh Katalin momentumos EP-képviselőről kérdezte Gulyást, ugyanis Cseh arról posztolt korábban, hogy orosz rakéta csapódott be. Gulyás erre azt felelte, hogy szerencsétlen Cseh Katalin következmények nélkül beszél, de az Európai Parlamentben dolgozik, ahol beszélhet „hülyeségeket”.

Az ATV kérdésére elmondta, a háborúért csak Oroszország felelős, azonban szerinte a tegnapi lengyelországi esettel kapcsolatban Oroszországnak csak közvetett felelőssége lehet, hiszen valószínűleg ukránok lőtték ki a rakétát. A TV2 azt kérdezte, nőni fog-e a katonai jelenlét az ukrán határ környékén az események miatt. A miniszter szerint a katonák most is készenléti helyzetben vannak, bármikor fel tudnak sorakozni a határon, azonban erre a kormány szerint jelenleg nincs szükség.

Gulyás szerint nem tart a kormány attól, hogy áruhiány alakulna ki a burgonya és a tojás esetében. Korábban egyes multik kritizálták az árstopot, mellyel kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy a szabályozás nem diszkriminatív, a nagy láncok pedig „jelentős pluszhaszonra tesznek szert”.