Milyen ruhák kellenek mindenképpen télre? (X)

Télen előtérbe kerül a réteges öltözködés. Sokkal fontosabb szemponttá válik, hogy ruháink melegen tartsanak bennünket, mint az, hogy stílusos is legyen. Pedig, ha klasszikus alapdarabokra ruházunk be, nem szükséges minden évben újabb és újabb kabátot vagy zakót beszerezni.

Miből álljanak azok a bizonyos rétegek télen?

Gyapjú, polár, kordbársony – ezek a leggyakoribb anyagok, amelyekből a meleg téli viselet készülhet.

A gyapjúnak rendkívül magas a hőtartó képessége, ezért kabátnak vagy pulóvernek is kiváló alapanyag. Sőt, gyapjúból készülnek egyéb szövetek is, mint például a flanel, a kasmír vagy a tweed. Ezeket érdemes szem előtt tartani, amikor téli ruhadarabokat vásárolunk.

A kordbársonyról sokaknak a „nagypapás” stílus jut eszükbe, pedig egy jól eltalált szabású és színű zakó, vagy modernebb kordbársony nadrág lehet kifejezetten fiatalos és trendi is.

A polár a legkevésbé elegáns anyag, amiből a hideg napokra szánt öltözékek készülhetnek, azonban rendkívül jól véd a hideg időjárásban, és a puhasága miatt nagyon kényelmes viselet. Inkább a sportosabb darabok készülnek poliészterből: pulóver, sapka, sál.

Ezeket a ruhadarabokat érdemes beszerezni az őszi-téli időszakra

Először is egy jó meleg télikabátot. Ha tehetjük, érdemes több kabátot is beszerezni, hogy az időjárástól függően is az alkalomhoz illően tudjunk megjelenni. Alapdarabok, amelyekre szükség lehet: szövetkabát, melegebb bőrdzseki és egy sportosabb télikabát vagy dzseki.

Egy elegánsabb szövetkabátot akkor is érdemes beszerezni, ha amúgy nem feltétlenül hordanánk a hétköznapok során. Szürke, fekete, sötétkék vagy esetleg teveszőr színben válasszunk, ezek a legáltalánosabb, leginkább kihasználható színek hosszabb távon is. Ha amúgy is szívesen hordjuk, akkor lehetünk bátrak a színek és minták terén. Ha farmer nadrággal és sportzakóval párosítjuk, akkor a szövetkabát laza eleganciát kölcsönözhet a teljes szettnek.

A bőrkabát szinte egész évben sportos kiegészítője az öltözködésnek, azonban az esős, havas időjárás nem tesz jót a bőrnek. Bár a masszív anyag jól bírja a viszontagságos időjárást, inkább a száraz hidegben hordjuk. Az, hogy mennyire tartja meg a meleget, nagyban függ a bőr vastagságától és a béléstől is. Egy jól megválasztott, minőségi anyagból készült stílusos darab az egyik legjobb befektetés lehet, ami valóban egy életen át elkísérheti viselőjét.

A sportos télikabátok, mint a bombshell vagy bomber esetében sokkal inkább a praktikum és a technikai funkciók kerülnek előtérbe, semmint a jó szabásvonal. Habár egyre több funkcionális anyagú kabátot is találhatunk a szövetkabátokhoz hasonló stílusban. A funkcionális kabátok többnyire víztaszító vagy vízlepergető anyagból készülnek, sok zsebbel, így kiránduláshoz, de hétköznapi viseletnek egyaránt kiváló.

Mi kerüljön a kabát alá?

A steppelt mellény jó megoldás lehet ősszel, amikor elég csak a pulóverre felkapni valami melegebbet, de télre is, kabát alá. Ha bátrabban kísérletezünk a stílusunkkal, akár még zakóval és nyakkendővel is kombinálhatjuk.

Ha pedig tél és pulóver, akkor a kapucnis felsők sokaknál kiemelt helyen szerepelnek. Azonban, ha kevésbé sportos alapdarabokat keresünk, akkor jó megoldás például munkahelyre egy szűkített szabású minőségi anyagból készült kötött pulóver. Az, hogy vastagabb vagy vékonyabb kötésű legyen, már a viselőjén múlik. Azonban a színek tekintetében inkább sötétet válasszunk télre: a szürke vagy tengerészkék biztosan jól kihasználható az évszak során.

Aláöltözetek

Nem feledkezhetünk meg az aláöltözetekről sem, hiszen ha nagyon fázósak vagyunk, egy hosszú ujjú póló vagy ing alá nagyon jól tud jönni.

A szettünk fontos része a lábbeli

Mit ér egy gondosan összeállított szett, ha egy koszos, kitaposott cipő, eltereli rólunk a figyelmet. Itt sem elégedhetünk meg egyetlen pár meleg lábbelivel, legalább három stílusú cipőre mindenkinek szüksége van: egy sportosra, egy alkalmira és egy stílusosabb hétköznapira.

Az edzőcipőkből mérhetetlenül nagy a választék az utóbbi időben, a színek és formák pedig egyre vadabbak. Ha olyan darabot keresünk, ami többnyire mindennel passzol, érdemes egyszínűt választani például feketét vagy fehéret, letisztult formavilággal.

A Chelsea csizma remekül mutat mind öltönnyel, mind farmerrel, így tökéletes alternatíva, ha nem szeretnénk se túl formális, se túl laza megjelenést.

Az alkalmi cipő esetében a legjobb választás a legegyszerűbb: egy fűzős bőrcipő barna vagy fekete színben minden eseményen megállja a helyét.

És ha már a cipőknél tartunk, ne feledkezzünk el a zokniról sem! A bokavillantás télen semmiképpen sem ajánlott. Persze nem csak az időjárás miatt bajos, amúgy sem stílusos, kivéve a nyári mokaszinnel.