Gulyás Gergely: Bruttó 777 ezer forint körül lehet 2025-re a pedagógusbér

Csütörtökön ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő. A szóvívő elmondta, hogy a szerdai kormányülés éjszakába nyúlóan tartott, aminek eredményéről Gulyás Gergely tartott beszámolót.

Mint azt írtuk, csütörtök délelőtt csúcsot döntött az euró (434,110), a dollár (447,930) és a font (495,920) is, a további forintmozgás függ majd a Kormányinfótól is, mert az MNB nem emelt kamatot továbbra sem.

Uniós források

Gulyás először arról beszélt, hogy rengeteg dolgot áttekintettek a kormányban a visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatosan, melyek alappontjaiban megegyeztek az Európai Bizottsággal. Minden törvényjavaslatot beterjesztettek, az Országgyűlés ezeket elfogadta jelentette ki Gulyás. Elmondta, Orbán Viktor levélben köszönte meg az EU-tagállamok vezetőinek azt, hogy hozzájárultak a határidőhosszabbításhoz.

Mint azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter sorolta, vállaltuk az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentését is, jelentéstételi eszközt alakított ki a kormány, ami megakadályozza az egyajánlatos közbeszerzések elszaporodását. A közbeszerzések hatékonyságát is vizsgálni fogják, valamint a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak képzési és támogatási rendszert dolgoznak ki. Bevezetik az Arakhne eszközt, valamint az OLAF-fal való együttműködést is erősítik.

Újságírói kérdésre arról beszélt a miniszter, hogy ha megállapodnak az unióval, Gulyás szerint idén év végén, vagy jövő év elején jöhet az első utalás. Gulyás Gergely elmondta, bíznak abban, hogy még idén lesz megállapodás az összes EU-s forrásról.

Hamarabb emelik a tanárok bérét

Gulyás Gergely kitért a tanártüntetésekre is, pontosabban azok okára, miszerint ha a megállapodás létrejön az Unióval, indulhat is a pedagógus-béremelés. Ez úgy fog kinézni, hogy az uniós források nélküli 10 százalék helyett jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2024-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, ha meglesz az uniós megállapodás.

Újságírói kérdéseknél azt is megemlítette a miniszter, hogy

bruttó 777 ezer forint körül lehet 2025-re a pedagógusbér.

Van elég gáz

Arra jutottak a kormányülésen, hogy Magyarország energiaellátása biztosított, de Európában az a kérdés, van-e elérhető energia, és az mennyibe kerül. Magyarország gázellátása fél évig akkor is biztosított, ha egyetlen molekula gáz sem érkezne – nyugtatott Gulyás.

Napelemeknél nagy változás lesz

Változtatásokra van szükség az energiarendszerben Gulyás Gergely szerint, így az RRF hitelrészét zöld átállásra fordítaná a kormány. A cél az, hogy minél több zöld energiát tudjanak a háztartások befogadni. Mint ismert, eddig betáplálási kötelezettség volt az országos hálózatba, de ezt már nem bírja el a rendszer. Ezt függesztik majd fel az új napelemeknél, hogy az azzal termelt energiát otthon használhassák fel az azt telepítők.

Így már a szolgáltató engedélye sem fog kelleni a napelemek telepítéséhez, tehát lerövidül a bürokrácia. Később azonban ismét lehetővé fogják tenni a betáplálást – tette hozzá a miniszter. Ez az intézkedés Gulyás szerint is nehéz helyzetbe hozza a háztartásokat, hiszen ha a megtermelt energiát nem használják fel azonnal, akkumulátorokat kell venni.