A szakszervezeti elnök szerint csak beetetés a pedagógusok béremeléséről szóló bejelentés

„Beetetés Gulyás Gergely bejelentése a pedagógusbérek emeléséről, mert még nincs megállapodás a kormány és Brüsszel között a pénzről” – reagálta a Telexnek Totyik Tamás, a Pedagógosok Szakszervezetének alelnöke arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pedagógusok béremeléséről beszélt.

Totyik szerint a kormányinfón bedobott béremelési szándék azt a célt szolgálja, hogy a tiltakozó akciókat visszafogja. „Hisszük, ha látjuk az ütemezést, de matematikailag akkor sem fog stimmelni az arány” mondta a lapnak az alelnök. Hozzátette: sántít a kormány számítása, mert a diplomás átlagkereset jobban fog emelkedni a Kormányinfón mondottaknál.

Gulyás Gergely a csütörtök délután egy órakor kezdődő Kormányinfón jelentette be, hogy az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a pedagógusok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát 2025-re. Totyik Tamás szerint továbbá az sem tiszta, hogy az eddigre bejelentett, éves – 20,8, 25 és közel 30 százalékos – béremelési terv százalékai az alapbérre vagy az ágazati szakmai pótlékkal számított bérre vonatkoznak.

A szakszervezet alelnöke szerint az azonos emelés is rossz: egy 12 éve pályán levő pedagógus is ugyanakkora béremelést kap mint egy pályakezdő. Totyik szerint a bejelentés alapján össze kellene hívni a sztrájkbizottságot, mert addig csak pusztába kiáltott szó a béremelési ígéret. A Telex cikke megjegyzi, hogy az OECD-országok általános iskolai tanárok fizetéséről szóló adatait összehasonlítva a diplomás átlagkereset-pedagógusbér arányt nézve az Egyesült Államokkal az utolsók között vagyunk, de még a 80 százalékos értéket elérve is a rosszul teljesítők közé tartoznánk.