3 tipp az aranyér otthoni kezelésére (X)

Az aranyér napjainkban az egyik leggyakoribb betegség, sok ember életét keserítik meg a tünetek. Kialakulásáért elsősorban az állandó stressz, a helytelen táplálkozás, de akár a rossz székelési szokások is felelősek.

Nem kell azonban megvárnunk az aranyér kialakulását, néhány jó tanácsot megfogadva sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Összegyűjtöttünk pár hatékony tippet szakértőktől, melyekkel enyhíthetők a tünetek is. Lássuk!

Az aranyér otthoni kezelése

Az aranyér otthoni kezelése néhány egyszerű, könnyen alkalmazható módszeren alapul, melyről bővebben a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ oldalán, az aranyeresseg.hu-n olvashatunk. A magánrendelő vezető proktológusa több éves tapasztalata alapján állította össze a jó tanácsokat, ezzel is segítve a betegségben szenvedők mindennapjait.

A hasznos információk azonban azoknak is jól jönnek, akiknek nincs aranyerük, hiszen ezekkel a módszerekkel megelőzhető a baj. Nem is gondolnánk, mennyire egyszerű, könnyen végrehajtható tippeket kapunk, és így kis változtatással máris csökkenthető az esély az aranyeresség kialakulására.

Mi mindent javasol a szakértő? Mire érdemes odafigyelni?

1. Helyes táplálkozás

Nem meglepő módon a megelőzés egyik módja a helyes táplálkozás. Mivel az aranyeresség legtöbbször székrekedés miatt alakul ki, fontos, hogy rostokban gazdag ételeket fogyasszunk. Nagyon jó az is, ha minél több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, minden olyat, amivel a széklet lágyítható.

Az egészséges táplálkozás része a változatos étrend, de kerülni kell a túl fűszeres, csípős ételeket. Ezek ugyanis bélirritációt okozhatnak, hasmenést idézhetnek elő, és a székrekedés mellett ez is kiválthat aranyeret.

A folyadékokról se feledkezzünk meg! Igyunk minél több vizet, de a cukros üdítőket kerülni kell. Az alkoholt is érdemes mellőzni az aranyér kezelésének idején, de egyébként sem javasolt a túlzott alkoholfogyasztás. Kávét is csak mértékkel igyunk!

2. Mozgás, sportolás, torna!

Ahhoz, hogy a bélrendszerünk megfelelően működjön, rendszeres mozgásra is szükség van. A tapasztalt proktológusok szerint legalább 30 percet kellene sportolnunk heti 34-szer. Nem kell túl megerőltető dolgokra gondolni: sétálni, kocogni, jógázni is lehet, a lényeg, hogy ne csak üljünk, feküdjünk egész nap.

Az ülőmunkát végzőknek különösen javasolt a napi mozgás, hiszen ők nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel a hasűri nyomás miatt is kialakulhat aranyér.

3. Toalett-tréning

Ez a furcsa kifejezés is a proktológusoktól ered, és azt jelenti, hogy tréningezzük magunkat a székelési szokás megváltoztatása érdekében. Étkezés után várjunk 20–30 percet, majd üljünk a WC-re. Legyünk itt 8–10 percig, akár van ingerünk, akár nincs.

Pár hét után automatikusan beindul a székelés az adott étkezést követően, így rendszeresen, mindig azonos időpontban tudunk WC-re menni. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell többet erőlködnünk a toaletten, könnyedén könnyíthetünk!

További jó tanácsokért érdemes ellátogatni az aranyeresseg.hu oldalra, ahol más kezelési módokról is olvashatunk.