Szerdán ismét szétesett a forint, rekordközelbe gyengült az euróhoz képest

Szerda reggel még a bűvös 420 alatt kezdett a forint az euróval szemben, majd kora délutánra egészen 426-ig esett, így hajszálnyira megközelítette a hétfőn elért eddigi történelmi mélypontját. A délutáni órákban aztán különösebb hír nélkül 424 alá „erősödött írja a Portfolio.

Kedden egyébként enyhült a nyomás, a hétfői kedvezőbb záróárfolyamot tudta tartani a forint, így lényegében 420 alatt maradt, de a szerda eddig nem alakult túl jól. Hétfőn 426,3 forintnál alakult ki a mélypont, tehát ma attól 30 fillérrel alacsonyabb szinten tetőzött az árfolyam.

A dollár az elmúlt napok esése után újra erőre kapott az euróval szemben a paritáshoz képest, ezért vele szemben is gyengélkedik a forint: a kora reggeli 421-ről átmenetileg 430-ig ugrott, majd most 427 körülig süllyedt.

A gyengélkedés két legfőbb oka a drága energiaimport és annak költségvetési hiányra kifejtett hatása. Bár az állami MVM alkut kötött a Gazprommal a gázszámla egy részének halasztott fizetéséréről, ezt kamatostul kell majd törleszteni. A visszatartott uniós támogatások és a jegybank kamatemelésének leállása sem segít jegyzi meg a hvg.hu cikke.