Nálunk a legnagyobb az élelmiszerinfláció az EU-ban: októberben tovább drágul a kenyér

Mi is megírtuk, hogy Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját még a nyáron az egy évvel ezelőttihez képest, azaz nálunk drágult a legjobban a kenyér, a hús, a sajt és számos más alapvető élelmiszer – hangzott el az RTL riportjában.

A GKI vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerinfláció Magyarországon már jóval meghaladja a forintgyengülés mértékét, vagyis euróban számolva is magasabb, mint az uniós átlag.

Emellett az Eurostat azt is megmutatta, hogy kiugróan drágult augusztusra a kenyér Magyarországon: míg nálunk 66 százalékkal, a második legnagyobb drágulást produkáló Litvániában ennek épp a felével, 33 százalékkal.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József viszont ezt a nagymértékű emelkedést azzal magyarázta a szerda esti RTL Híradónak, hogy a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban, és szerinte még

ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre.

Mint mondta, azért ennyi a kenyér ára, mert az elmúlt egy évben minden drágult, a liszt ára például a korábbi háromszorosára, de a bérek, a logisztikai és az energiaköltségek is nagy mértékben emelkedtek. A szövetségi elnök információi szerint a lisztárak emelkedése még nem állt meg, és októberben újabb emelést terveznek a malomipari vállalatok.