Szegeden ismét növekedést mutat a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja közölte a Nemzeti Népegészségügy Központ szerdán a honlapján, melyből kiderült, Szegeden ismét emelkedés tapasztalható. A szerdai heti koronavírus-megbetegedések adataiból az is kiderült, hogy hol emelkedett a legjobban az esetszám a múlt héthez képest.

Az NNK azt írta: a 36. héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag országos átlagkoncentrációja. A mintavételi helyek többsége stagnáló tendenciát mutat. Emelkedés Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron, Tatabányán és Zalaegerszegen figyelhető meg írták, hozzátéve, csökkenő tendencia sehol sem tapasztalható.

Az NNK tudatta azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja húsz mintavételi hely esetében az emelkedett, míg Kaposváron és Kecskeméten a mérsékelt kategóriába esik.

A Portfolio cikkében összeszedte, hogy a szerdán reggel megjelent adatok szerint miként áll a helyzet. Múlt héten 12 307 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ami 6%-os növekedést jelent az előző héthez képest, ez megegyezik a Csongrád-Csanád megyében tapasztalható esetszám növekedésével.

Érdekesség, hogy pont a legsűrűbben lakott régióban van jelen legkevésbé a koronavírus, ugyanis Budapesten találták népességarányosan a legkevesebb új fertőzöttet. Tapasztalatok szerint általában a gazdaságilag legaktívabb és a sűrűbben lakott területeken robban be a koronavírus. Győr-Moson-Sopron megyében volt a legnagyobb, 21%-os mértékű esetszám-emelkedés az előző héthez képest. Ezt Tolna, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Komárom-Esztergom és Baranya megyék követik.

Mint írják, a kórházban ápoltak száma 11%-kal 831 főre nőtt, és 48 beteg vesztette életét, ami szintén némi emelkedést jelent. Az augusztus hónapra jellemző lecsengés után szeptember eleje óta immár két egymást követő héten emelkedett a járványgörbe, továbbra is ismeretlen mintavételi darabszám mellett.