Az SZTE alapítványában is összeférhetetlenség állhat fenn az EU által kért szigorítás miatt

Komoly engedményeket tesz az Európai Bizottságnak a magyar kormány azért, hogy megkapja azt a 3000 milliárd forintnyi uniós pénzt, mely elúszhat, ha nem teljesítjük a jogállamisági feltételeket – írja a hvg.hu.

A lap megjegyzi, Navracsics Tibor miniszter szerint a kormány vállalta az Európai Bizottság felé azt is, hogy a közfeladatot ellátó közalapítványok esetében az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítja. Ez az uniós szabályok átvételét jelenti, mely szerint a kuratóriumi tagoknál már a politikai szimpátia is összeférhetetlen lenne. Bár nincs információ arról, hogy ez a fogalom jogilag mit takar, de több közalapítványnál is miniszterek ülnek, köztük például Lázár János is.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összesen 33 szervezetet nevesít, ebből vannak szegedi érintettségűek is. A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának egyik tagja ugyanis Trócsányi László volt miniszter, a Fidesz EP-képviselője. Az imént már említett miniszter, Lázár János több alapítványban is benne van, így várhatóan ezekben is összeférhetetlenség állhat fenn a lap cikke szerint:

  • Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, melynek elnöke Áder János volt köztársasági elnök, tagjai pedig Lázár János, Martonyi János és Csepreghy Nándor államtitkár.
  • Jövő Nemzedék Földje Alapítvány
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány, a kuratóriumban két miniszter is ül: Nagy István és Lázár János.